Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tarkkana: Vesisade saa lumikuormat liikkeelle katoilta – "Viikonloppuna sataa kaikkea mahdollista"

Perjantain ja viikonlopun aikana taivaalta sataa Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Petri Hoppulan mukaan todennäköisesti kaikkea mahdollista. Hoppula arvioi lähipäivien sateen olevan valtaosin vettä ja räntää, mutta myös lumihiutaleita nähtäneen.

Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla lämpötila lauhtuu viikonlopuksi, mutta varsinkin ensi yönä ollaan nollan tuntumassa ja käydään pakkasen puolella. Lauantaina ja sunnuntaina lämpötila kohoaa monin paikoin jopa kahteen lämpöasteeseen.

Tulevien päivien aikana kannattaa Hoppulan mukaan kiinnittää erityistä varovaisuutta harjakattoisten talojen lumikuormiin, jotka voivat lähteä lauhan sään ja sateiden vuoksi liikkeelle.

– Kun noin kovasti lauhtuu, lumi voi pudota. Nyt kannattaa uskoa kieltomerkkejä, hän muistuttaa.

Toinen huomioitava asia on Hoppulan mukaan liukkaat kulkuväylät, kuten jalkakäytävät.

– Kun jään pinnalle sataa vettä, se on erittäin liukas. Vesisade ei sulata sellaisia paikkoja, joissa on useamman sentin jääkerros, hän kertoo.

Myös Helsingin pelastuslaitos muistuttaa Twitterissä katoilta putoavan lumen jään vaarasta. Pelastuslaitos kehottaa liikkumaan varovaisesti ja noudattamaan merkittyjä vaara-alueita sekä tarkkailemaan ympäristöä.

Lähipäiviksi on ennustettu säätä, joka lisää katoilta putoavan lumen ja jään vaaraa. #pelastuslaitos kehottaa liikkumaan varovaisesti ja noudattamaan merkittyjä vaara-alueita sekä tarkkailemaan ympäristöä. #jää#lumenpudotus#kattopic.twitter.com/4W1HQMgfAu — Pelastuslaitos HKI (@brankkarit) February 7, 2019

Ensimmäinen sadealue saapuu pääkaupunkiseudulle ensi yön aikana, jolloin maahan leijailee lumihiutaleita. Perjantaina aamupäivän aikana kuljetaan jo vesi- ja räntäsateessa.

Viikonlopun toinen sadealue on odotettavissa pääkaupunkiseudulle ja Uudellemaalle lauantaina päivällä, jolloin sade on valtaosin vettä.

Hoppulan mukaan sunnuntaina aamupäivästä saadaan viikonvaihteen kolmas sade, joka tulee todennäköisesti vetenä.