Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkulainen selvitti: Mistä sähkön siirtohintojen suuret erot johtuvat?

Turun seudulla sähköverkkoa omistavilla Carunalla, Naantalin Energialla ja Turku Energia Sähköverkoilla on suuria hintaeroja sähkön siirtohinnoissa.

Edullisin siirtomaksu on Turku Energia Sähköverkoilla, joka veloittaa sähkön siirrosta 2,46 senttiä kilowattitunnilta.

Naantalin Energia veloittaa sähkönsiirrosta 4 senttiä kilowattitunnilta. Caruna veloittaa sähkönsiirrosta 4,34 senttiä kilowattitunnilta.

Hinnat sisältävät 24 prosentin arvonlisäveron.

Miksi sähkön siirtohinnoissa on niin suuria eroja?

– Sähkön siirtohinnat ja perusmaksut voivat vaihdella huomattavasti eri yhtiöiden kesken. Sähkön siirtotariffien kiinteiden perusmaksujen ja energiamaksujen väliseen suhteeseen ei ole olemassa teoreettisesti yhtä ja oikeaa ratkaisumallia, vaan verkonhaltijoille on jätetty lainsäädännöllä vapaus sovittaa sähkön siirtotariffit paikallisiin olosuhteisiin, johtava asiantuntija Tiina Karppinen Energiavirastolta kertoo.

Energiavirasto on katsonut tämän perusteella, että sähkön siirtotariffien rakenteen osalta verkonhaltijalla on olemassa vapaus sovittaa sähkön siirtotariffit paikallisiin olosuhteisiin siten, että verkkotoiminnan kustannukset tulevat mahdollisimman tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti eri asiakasryhmien maksettaviksi.

Sähkön siirtohinta muodostuu perusmaksusta, kulutuksen mukaan määräytyvästä osasta sekä veroista. Siirtohintoja ei voi kilpailuttaa, koska siirto on sähköverkon omistajan yksinoikeus eli monopoli.

Jakeluverkonhaltijan verkkolupaan liittyy maantieteellinen vastuualue, jolla jakeluverkonhaltijalla on yksinoikeus rakentaa jakeluverkkoa.

Asiakkaan sijainti jakeluverkonhaltijan vastuualueella ei saa vaikuttaa siirtohintojen suuruuteen.

Siirtohintaan ei saa vaikuttaa, keneltä sähkönmyyjältä asiakas sähkönsä ostaa.

Energiavirasto valvoo sähköverkkotoiminnan hinnoittelun kohtuullisuutta kokonaisuutena. Energiavirasto ei valvo sähkömarkkinalain nojalla yksittäisten maksukomponenttien kohtuullisuutta.

Karppisen mukaan tyypillisesti perusmaksut ovat korkeampia maaseutumaisissa olosuhteissa toimivilla yhtiöillä, joilla on enemmän johtokilometrejä per asiakas. Siksi asiakaskohtainen kustannusrasite on korkeampi.

Vuoden 2017 tietojen mukaan Caruna Oy:llä on verkkoa noin 167 metriä asiakasta kohden. Naantalin Energia Oy:llä verkkoa on noin 78 metriä asiakasta kohden ja Turku Energia Sähköverkot Oy:llä 30 metriä asiakasta kohden.

Keskimäärin jakeluverkonhaltijoilla on 166 johtometriä asiakasta kohden. Luvut perustuvat Energiaviraston tietoihin.