Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiantuntija varoittaa: "Talven suurimmat sateet nähdään vasta nyt" – Lunta tulee ennätyshankien päälle vielä puolet lisää

Uudellemaalle ja varsinkin Helsinkiin satoi poikkeuksellisen paljon lunta tammikuussa. Poikkeamat pitkäaikaiseen keskiarvoon vaihtelivat viikolla Helsingin Kaisaniemen 16 sentistä Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattuun 34 senttiin.

– Mutta kyllä joinakin muinakin talvina on tullut yhtä paljon ja jopa enemmänkin lunta, sanoo Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen

Vehviläinen viittaa Vantaanjoen vesiarvoon. Joen valuma-alueelle on satanut tammikuussa noin 90 millimetriä, kun yleensä tammikuussa sadetta tulee noin 80 millimetriä. Hydrologi tarkastelee lumisadetta vesimillimetreiksi muutettuna, jolloin noin sentti lunta vastaa yhtä vesimillimetriä.

Vehviläinen uskoo, että lunta voi tulla talven aikana vielä puolet lisää eli noin 40 vesimillimetriä. Siitä osa tulee nyt viikonlopun ja alkuviikon aikana.

– Tulossa on todennäköisesti talven suurimmat sateet, hän ennustaa.

Viimeistään viikonloppuna ylittyy monin paikoin lumen "maaginen vesiarvo", sata kiloa neliömetriä kohti.

– Silloin suurten hallien kattorakenteet ovat vaarassa. Jos siellä on rakennusvirheitä, joku katto voi tulla alas, Vehviläinen pelkää.

– Jos ennen sateita ison hallin katolla on puoli metriä lunta, on syytä olla huolissaan.

Omakotitaloja ja muita pieniä rakennuksia lumen paino ei haittaa, koska niissä jännevälit ovat lyhyitä.

– Omakotitalojen katolle ei yksityinen edes saa mennä lumia pudottelemaan. Riski pudota itse on niin suuri, Vehviläinen muistuttaa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan etelästä Suomen yli koilliseen kulkee sunnuntain ja maanantain aikana matalapaine. Matalapaineeseen liittyvä sadealue saapuu lounais- ja etelärannikolle lauantai-iltana ja leviää sunnuntain ja maanantain aikana kohti Lappia.

Sateet tulevat enimmäkseen lumena, mutta sunnuntaina lounais- ja etelärannikolla lämpötila nousee hieman nollan yläpuolelle, jolloin sade voi tulla vetenä tai räntänä.

Yhteensä lunta kertyy maan etelä- ja keskiosassa tämän hetkisten ennusteiden mukaan 20–25 senttimetriä.