Ulkomaalaisten osuus laski Turun seksuaalirikostilastoissa – Osuus viime vuonna 22,7 prosenttia

Teemu Nurmi

Lounais-Suomessa seksuaalirikosten kokonaismäärä on kasvanut lähes kolme prosenttia vuodesta 2017. Rikokset keskittyvät isoihin kaupunkeihin ja etenkin Turkuun ja Poriin. Ulkomaan kansalaisten osuus Lounais-Suomessa tutkinnassa olevissa seksuaalirikoksissa on laskenut, mutta he ovat silti yliedustettuina ja heidän osuutensa kaikista seksuaalirikoksista on noin 19 prosenttia.

Lapsiin kohdistuvissa hyväksikäyttörikoksissa kasvua on vajaa yhdeksän prosenttia ja tapauksen törkeä tekomuoto on lisääntynyt yli 52 prosenttia (+ 12 kpl). Lasten hyväksikäyttörikoksissa epäillyistä reilu 18 prosenttia on ulkomaan kansalaisia.

– Alaikäisiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat profiililtaan samankaltaisia riippumatta siitä, että onko tekijä Suomen tai ulkomaan kansalainen. Tyypillistä on, että henkilöt jossain määrin tuntevat toisensa, eikä kyseessä yleensä ole yllätyksellinen kimppuun hyökkääminen. Kontakti voi syntyä esimerkiksi netissä tai kasvotusten vaikkapa kahvilassa. Ilmiönä on myös seksuaalissävytteisten kuvien pyytäminen ja niillä kiristäminen, kertoo poliisipäällikkö Tapio Huttunen.

Turun seksuaalirikosten määrässä ei juuri ole muutosta edellisvuoteen. Seksuaalirikosten kokonaismäärä oli 156 ja nousua on vuoteen 2017 nähden 2 prosenttia. Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus on laskenut ja oli viime vuonna 22,7 % (35,7 % / 2017). Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on samalla tasolla kuin vuonna 2017 ja epäillyistä vajaa 18 prosenttia oli ulkomaan kansalaisia.

Porissa sitä vastoin seksuaalirikosten kokonaismäärä on noussut vuonna 2017 olleesta 47 rikoksesta 78 rikokseen. Nousua on noin 66 %. Ulkomaalaisten osuus kaikista seksuaalirikoksista on noin 28 prosenttia, kun se vuonna 2017 oli noin 19 prosenttia. Lasten seksuaalisessa hyväksikäytössä oli Porissa myös kasvua ja näiden tapausten määrä kasvoi vuonna 2017 ilmi tulleista 15 rikoksesta viime vuoden 26 rikokseen. Näissä tapauksissa ulkomaalaisten osuus oli reilu 38 %.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu