Turkulaisen selvitys paljastaa: Osa kebab-paikkojen yrittäjistä tienaa reilusti alle 1 000 euroa kuukaudessa – Verohallinnon asiantuntija: "Ei voida tehdä suoria johtopäätöksiä veronkierrosta"

Kuvituskuva. Tallinna24 / Arkisto

Ville Mäkilä

Turkulainen valitsi sattumanvaraisesti kymmenen Turun keskustassa toimivaa kebab-pitseriaa ja selvitti niiden yhtiömiesten ansio- ja pääomatulot.

Monet kebab-pitserioiden ravintoloitsijoista työskentelevät yksityisinä elinkeinonharjoittajina. Osa kebab-pitserioista on yhtiömuodoltaan avoimia yhtiöitä.

Turkulaisten kebab-pitserioiden elinkeinonharjoittajien ja yhtiömiesten keskimääräinen kuukausiansio ennen veroja on 2 624 euroa.

Vaihtelu eri ravintoloisijoiden tuloissa on suuri.

Yhden turkulaisen kebab-pitserian yhtiömiesten kuukausitulot ylittävät reilusti 4 000 euroa. Selvityksessä on huomioitava, että yhtiömiehet voivat saada tuloja muualtakin.

Osa kebab-pitserioiden pitäjistä tulee toimeen yllättävän vähäisillä tuloilla. Erään kebab-pitserian yrittäjä tienaa kuukaudessa ennen veroja 373 euroa. Toisen turkulaisen kebab-pitserian pitäjä sinnittelee 557 euron kuukausituloilla.

Tulotietoja tarkastellessa herää kysymys, miten yrittäjä voi tulla toimeen näin pienillä tuloilla. Viittaavatko pienet tulot siihen, että kyseisissä ravintoloissa saatetaan harjoittaa veronkiertoa?

Verohallinnon valvontapäällikkö Tarja Valsin mukaan elinkeinonharjoittajan eli tässä tapauksessa ravintoloitsijan alhaisista verotetuista tuloista ei voida suoraan tehdä johtopäätöstä, että ravintolassa harjoitettaisiin veronkiertoa tai kysymys olisi veropetoksesta.

– Kyse on yksityisistä elinkeinonharjoittajista ja henkilöyhtiöistä, joissa yrityksen tulos verotetaan yrittäjän tulona. Luvuista ei voi päätellä, paljonko yrittäjällä itsellään on ollut varoja käytössä esimerkiksi elantoonsa, koska hän on voinut tehdä yksityisottoja yrityksestä. Se on eri asia kuin yrityksen verotettava tulos.

Verohallinnossa suunnataan valvontaa käteistoimialoille, joihin esimerkiksi kebab-pitseriat kuuluvat. Kebab-pitserioita ja niissä ilmenneitä veronkiertotapauksia ei tilastoida erikseen.

– Ravintola-alan valvonnassa on perinteisesti omat haasteensa, Valsi toteaa.

Kebab-pitserioissa tapahtuva verovilppi ei ole tavatonta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2018 turkulaisen kebab-pitserian pitäjän ehdolliseen vankeuteen törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä veropetoksesta ja veropetoksesta yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Kyseinen ravintola sijaitsi Turun keskustassa.

Epäiletkö verovilppiä?

Verohallinnon verkkosivuilla on lomake, jonka kautta voi ilmoittaa epäilemästään verovilpistä. Ilmoituksen voi jättää anonyymisti.

Verohallinto luokittelee ja tutkii ilmoitukset ja päättää toimenpiteistä. Tässä seulassa aiheettomat ilmoitukset karsiutuvat pois.

Jotta vihjetiedosta on hyötyä, sen toivotaan olevan mahdollisimman konkreettinen. Vihjetiedon avainkysymyksiä ovat kuka, mitä, missä, milloin ja se, miten asia liittyy verotukseen.

Ilmoitus epäillystä verovilpistä ei yksinään johda verotustoimenpiteisiin tai verotarkastukseen. Kenenkään ei tarvitse pelätä, että hän tulisi kärsimään vääryyttä epäiltyä verovilppiä koskevan ilmoituksen perusteella.

Lähde: Verohallinto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää