Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkulainen haastatteli Darudea hänen uransa alkutaipaleella helmikuussa 2000 – "Musiikki on nyt tietynlainen työ, mutta silti se lähtee vielä harrastuspohjalta"

Juuri Suomen tämän vuoden Euroviisuedustajaksi valittu Darude eli Ville Virtanen oli Turkulaisen jututettavana heti uransa alkutaipaleella. Lehdessä 5.2.2000 ollut haastattelu saattaa olla ensimmäinen miehestä koskaan tehty juttu, sillä artistin kuuluisin biisi Sandstorm oli Wikipedian mukaan julkaistu vain 2,5 kuukautta aiemmin eikä Darude tosiaan ollut vielä koko kansan tiedossa.

Voit lukea 19 vuotta vanhan haastattelun alta.

"Turkulainen Ville Virtanen, 24, ei ole se näyttelijä Ville Virtanen. Kasvot eivät ole tutut, mutta taiteilijanimi Darude kylläkin.

Miehen progressiivista trancea edustava Sandstorm-biisi on pysynyt vakaasti Finnish Dance Chartin ykkösenä viikkoja ja Radio Mafian virallisella sinkkulistalla ja soittolistalla Sandstorm on myös ollut kovaa valuuttaa.

Virtanen muutti nelisen vuotta sitten Laitilan läheltä Hinnerjoelta Turkuun. Tuolloin hän aloitti tietoliikennetekniikan opiskelun Tekussa ja hankki samoihin aikoihin ensimmäisen pc:nsä. Siitä alkoi oman musiikin teko ja varsinainen läpimurto tuli askelta lähemmäksi, kun mies tutustui alan guruun Jaakko "JS16" Salovaaraan

Darude on myös Salovaaran levy-yhtiön 16 Inch Recordsin ensimmäinen kiinnitys.

– Täytyy sanoa, että biisejä mä olen tehnyt jo kauan, mutta en olisi varmaan lyönyt läpi ilman Jaakkoa, Virtanen myöntää.

Darude määrittelee tyylinsä nopeammaksi ja aggressiivisemmaksi kuin Salovaaran.

– Kyllä munkin musasta silti kuulee Jaakon studion ja säätöjen äänet.

Ville Virtanen uskoo, että kokopitkä Darude-älppäri tulee markkinoille maaliskuun puolivälissä. Kamaa kuulemma ainakin on riittävästi.

Toinen sinkku pusketaan halukkaiden saataville lähiviikkoina. Virtanen on jo soitellut biisiä kavereilleen ja kipaletta on kehuttu Sandstormiakin vetävämmäksi.

– Siinä on paljon samoja saundeja kuin Sandstormissakin, mutta siihen on lisätty vokaalijuttuja ja pari tosi rankkaa nousua, Darude arvioi.

– En usko, että levylle tulee enempää mitään vokaalibiisejä. Ehkä joitain muutaman lauseen mittaisia sämplejä.

Darude on vasta hiljattain noussut suomalaisen tanssikansan tietoisuuteen. Ura on kuitenkin urkenemassa jo ulkomaillakin.

Mies on juuri solminut sopimuksen brittiläisen Neo Recordsin kanssa. Firman listoilla on monia merkittäviä alan uranuurtajia ja vaikuttajia.

– Ensin katsotaan miten Sandstorm lähtee siellä vetämään. Jos kaikki menee hyvin, he käyttänevät optionsa toiseen sinkkuun, Darude uumoilee.

Darude repii ideansa kuuntelemalla paljon musaa ja hakemalla saundeja syntikasta. Loistavan palasen, johon kokonainen biisi perustuu, voi löytää vahingossa tai sitten kymmenien kokeilujen jälkeen.

– Yhdenkin idean keksin vartissa. Saman iltana hioin biisiä neljä tuntia ja sain kasaan neljä minuuttia valmista tavaraa. Seuraavana iltana meni saman verran aikaa ja sain kyhättyä minuutin verran kamaa.

– Raa'asti voidaan sanoa, että yhdessä biisissä yksi hyvä, lyhytkestoinen idea kopioidaan ja jalostetaan pidemmäksi, mies summaa.

Virtanen heitti ensimmäisen keikkansa Darude-nimellä ennen joulua. Setissä kulkee mukana kaksi tanssityttöä ja MC.

Keikoilla vastaanotto on Virtasen sanojen mukaan ollut melkoisen mieletöntä.

– Jengi menee yleensä ihan banaaneiksi. Vedettiin itsenäisyyspäivän aattona keikka Tampereen Nitetrainissa ja paikalle odotettiin 500 ihmistä. Lopulta siellä oli 1500. Toisaalta Kuopion keikalla hyppi kolme tyyppiä siinä lavan edessä, Virtanen naureskelee.

Musiikki hallitsee Ville Virtasen elämää tällä hetkellä. Niin paljon, että se haittaa jo opiskeluakin.

– Valmistuminen siirtyy. Musiikki on nyt tietynlainen työ, mutta silti se lähtee vielä harrastuspohjalta. Kyllä mä haluan säilyttää opiskelun lisäksi varsinaisen leipätyönikin, Virtanen pohtii ja viittaa osa-aikaiseen työskentelyynsä ATK-alan yrityksessä.

– Onhan mulla ollut kaikenlaisia hommia elämän aikana, mutta tää musajuttu on eka, johon olen tyytyväinen ja eka, jossa voin sanoa menestyneeni".