Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee – 26 kuntaa haki mukaan

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu ja laajenee. Kokeilun toiselle kierrokselle mukaan haki yhteensä 26 kuntaa. Mukana on myös 14 jo ensimmäisellä kierroksella mukana ollutta kuntaa.

Kokeilun toiselle kierrokselle ovat hakeneet Espoo, Halsua, Harjavalta, Helsinki, Hämeenkyrö, Joutsa, Järvenpää, Kempele, Kirkkonummi, Kitee, Kotka, Lahti, Laitila, Leppävirta, Loviisa, Miehikkälä, Mäntyharju, Oulu, Rusko, Salo, Somero, Sonkajärvi, Tammela, Toivakka, Turku ja Pirkkala.

Päätöstä ei vielä ole, mutta todennäköisesti hakijat hyväksytään.

Siten noin 18 600 viisivuotiasta lasta eli 31 prosenttia kaikista viisivuotiaista pääsisi maksuttomaan varhaiskasvatukseen.

Viime vuonna kokeilussa oli mukana oli 19 kuntaa ja noin 12 400 lasta. Viisi kuntaa on jäänyt pois eikä ole hakenut kokeilulle jatkoa. Pois jääneitä ovat Forssa, Iisalmi, Jyväskylä, Liperi ja Taivassalo.

Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on tavoitteena nostaa tulevina vuosina mahdollisimman suuri osa viisivuotiaiden ikäluokasta varhaiskasvatuksen piiriin.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen iloitsee siitä, että kokeilu lisäsi suosiotaan ja entistä useampi 5-vuotias pääsee varhaiskasvatukseen maksutta.

– Arvelen, että syntyvyyden lasku on lisännyt kiinnostusta kokeilla maksutonta varhaiskasvatusta. Kunnat voivat maksuttoman varhaiskasvatuksen avulla profiloitua lapsiystävällisiksi, hän toteaa.

Ministeriö haluaa nostaa 5-vuotiaiden varhaiskasvatuksen osallistumista siksikin, että se on Suomessa vähäisempää kuin kaikissa muissa Pohjoismaissa.

Varhaiskasvatuksella parannetaan koulutuksen tasa-arvoa, lisätään perheiden varhaista tukea ja voidaan ennaltaehkäistä syrjäytymistä. Maksuttomuus on monelle perheelle myös taloudellinen helpotus.

Kokeiluun mukaan tulevat kunnat pääsevät Opetushallituksen kanssa kehittämään viisivuotiaiden varhaiskasvatusta ja pilotoimaan uusia malleja esiopetuksen mahdolliseksi laajentamiseksi alkamaan jo 5-vuotiaana.

Grahn-Laasonen toivoo, että päätös kaksivuotisesta esiopetuksesta saataisiin jo tulevan hallituksen ohjelmaan. Se laajentaisi kokeilun koko maahan.

Kokeilun toisella kierroksella valtion kunnille suuntaama rahoitusosuus kaksinkertaistuu.

Kokeilun kunnat, jotka päättävät jättää maksut perimättä 5-vuotiaiden varhaiskasvatuksesta 20 tunnin osalta, saavat valtiolta avustusta. Avustuksella kompensoidaan asiakasmaksutulojen vähenemistä.