Aurajoki tarjoaa hulppeat puitteet talviuintiin – pian kaikki pääsevät kokeilemaan

UINTI Ensi viikonloppuna mitellään talviuinnin Suomen mestaruuksista. Myös yleisö pääsee halutessaan kastautumaan.

Jokirannassa avautuu torstaina iso tapahtumakokonaisuus, joka tuo talviuinnin kaikkien ulottuville. Tapahtuma käynnistyy torstaina, jolloin siivotaan Aurajokea. Silloin jokirannassa järjestetään myös opiskelijatapahtuma. Varsinaiset uinnit pääsevät käyntiin perjantaina.

– Nyt mukana on yli 900 uimaria. Nuorin ilmoittautuja on kaksivuotias ja vanhin 86-vuotias. Molemmat ovat turkulaisia. Kaksivuotias kävi jo viime vuonna Ähtärin SM-kisoissa kastautumassa, kertoo kisojen organisaattori Mika-Pekka Näykki

Perjantaina ohjelmassa on haasteuinteja ja perinteinen Turku-Tampere-viestikisa. Tapahtuman virallisten avajaisten jälkeen uidaan Suomen mestaruuksista 50 metrin rintauinnissa.

Näykki uskoo, että Aurajoen ainutlaatuiset maisemat houkuttelevat kisaajia hyviin suorituksiin.

– Tällaista tunnelmaa on harvoin missään tarjolla. Uskon, että siellä halutaan uida muutama kerta edestakaisin.

Lauantaina kisat jatkuvat 25 metrin rintauinneilla. Lisäksi yleisölle ja muille innostuneille on tarjolla lumiukkojen tekoa Barkerin puistossa.

Sunnuntaina kisa huipentuu viestiin ja 25 metrin vapaauintiin. Kello 13:sta eteenpäin pääsevät kaikki kiinnostuneet kokeilemaan talviuintia yleisöuintiosuudessa. Maksua vastaan käytössä ovat järjestäjien tarjoamat paljut ja saunatilat.

Näykki uskoo, että Turussa puitteet uintiin ovat kohdallaan. Olosuhteet eivät tosin ennenkään ole olleet kisaamisen esteenä.

– Ellivuorella oli aikoinaan 30-40 astetta pakkasta. Silloin jäätyi uimareilla jalat kiinni laituriin.

Aurajoen veden laatua epäileville on Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimuksen biologi Reetta Räisäsellä hyviä uutisia.

– Vedenlaatu on turvallista, ja toivottavasti pakkanen pitää virtaamat maltillisena. Tässä kohtaa jokea vesi on jo enimmäkseen merivettä.

edit 28.1. kello 14.35. Poistettu tekstistä virheellinen tieto, että Turussa olisi käytytalviuinnin SM-kisat 1966–67.

Talviuinti-tapahtuma

Hulluna avantoon -yhteenliittymän tapahtuma järjestetään Aurajoessa Turun vierasvenesatamassa 1.–3. helmikuuta.

Mukana talviuinnin SM-kisoissa on yli 900 kilpailijaa.

Varaslähtö kisoihin otetaan Aurajoen siivoustempauksella. Torstaina kello 14–16 Turun seudun sukeltajat siivoavat jokea romusta. Romut kootaan altaan viereen tuodulle jätelavalle. Sukelluksen järjestäminen on riippuvainen säästä.

Tapahtuman avajaiset ovat perjantaina kello 17 ja varsinaiset SM-uinnit alkavat kello 17.30. Lauantaina kisataan kello 9.30–16.30. Viimeiset uinnit ovat sunnuntaina kello 9.30–12. Sen jälkeen yleisöllä on vielä mahdollisuus kastautua jokialtaassa kello 13–19.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut