Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meteorologi: "Ei ole mahdotonta, että talven pakkasennätys menisi taas rikki" – Paukkupakkasten jälkeen luvassa lisää lunta

Lounaasta Suomea lähestyy matalapaine, joka tuo mukanaan lumisateita.

Talven pakkasennätys saattaa mennä uudelleen rikki ensi yönä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman

– Illalla pakkanen kiristyy kovasti. Ei ole mahdotonta, että talven pakkasennätys menisi taas rikki.

Talven toistaiseksi kylmin lukema mitattiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Sodankylässä, kertoo esimerkiksi Foreca Twitterissä Elohopea laski 38,7 asteeseen.

Illalla pakkanen kiristyy kovasti.

Sunnuntaita vietetään suuressa osassa maata selkeässä ja aurinkoisessa pakkassäässä. Lunta voi hieman sadella itärajalla ja maan pohjoisosassa.

Etelässä pakkasta on sunnuntaina päivällä 15–20 astetta, maan keskiosassa lukemat ovat –20 asteen molemmin puolin, ja Lapissa pakkasta on 25–30 astetta.

– Paikalliset erot ovat suuria. Jos Etelä-Suomessa on joku notko, siinä voi olla 10 asteen lämpötilaero ympäristöön verrattuna, Bergman sanoo.

Maan etelä- ja keskiosassa lämpötilaerot tasaantuvat sunnuntaina päivällä, kun aurinko alkaa vaikuttaa. Iltapäivällä pakkanen alkaa kuitenkin taas kiristyä, ja lämpötilaerot kasvavat.

Yöllä lähes koko maassa on 20–30 astetta pakkasta, ja pohjoisessa mittari laskee –30 asteen kylmemmälle puolelle.

Jos Etelä-Suomessa on joku notko, siinä voi olla 10 asteen lämpötilaero ympäristöön verrattuna.

Parhaillaan Pohjanmereltä Itämerelle liikkuu matalapaine, ja maanantaista alkaen matalapaine alkaa nostattaa lumisateita.

– Matalapaine on hidasliikkeinen, ja se tuo hajanaisia, mutta pitkäkestoisia lumisateita. Lumentulo alkaa hellittää keskiviikkona maan etelä- ja länsiosassa, ja vasta torstaina maan keski- ja pohjoisosassa, kertoo Bergman.

Keskiviikkopäivään mennessä lunta kertyy eniten etelään. Lunta on luvassa noin 10 senttimetriä.

– Ennustevirhe on suurta, mutta paikoitellen 20 senttiä ei ole mahdottomuus.

Maanantaina pakkasta on maan etelä- ja länsiosassa on noin 5–10 astetta, maan keskiosassa lämpötila liikkuu –20 asteen molemmin puolin, ja Lapissa ollaan noin –25 asteessa.

Tiistaina lämpötila on maan lounaisosassa noin –5 astetta ja pohjoisimmassa Lapissa noin –25 astetta. Muualla maassa pakkasta on noin 10–20 astetta.

Juttua muokattu 27.1.2019 kello 11.07: Korjattu ingressin sanamuotoa.