Tuula Amberla tarttuu rankkaan aiheeseen: ”Olisi aika julistaa naisille rauha”

Tuula Amberla Jussi Virkkumaa

Tomi Kangasniemi

Tuula Amberlalta on ilmestynyt uusi single. Tero-Petri Suovasen säveltämässä ja sanoittamassa Poljen pimeään -kappaleessa käsitellään rankkaa aihetta, parisuhdeväkivaltaa.

– Naiset joutuvat nykyisin kohtaamaan hirveästi etenkin henkistä väkivaltaa netissä. Uhataan ja fantasioidaan sillä, mitä naisille aiotaan tehdä. Puhutaan rumasti ja mitätöidään. Tuntuu, että kukaan ei halua pysäyttää tätä kehitystä. Olisi aika julistaa naisille rauha, Amberla kiteyttää.

Amberla kertoo seuraavansa maailman menoa huolestuneena. Hän haluaisi suojella nuoria naisia kaikin tavoin, etteivät naisten asemaan kohdistuvat uhkakuvat toteutuisi.

– Ajassa on ilmiöitä, joissa öykkärimäisyyttä ihaillaan ja siihen kannustetaan. Sellainen saa tosi paljon pahaa aikaan, hän muistuttaa.

Vaikka Tuula Amberla on tehnyt levyjä harvakseen, on hän koko ajan keikkaillut. Amberla esiintyy nykyisin noin 1-3 viikonloppuna kuukaudessa.

Keikat keskittyvät Helsinki-Turku-alueelle, sillä hän on edelleen päivätöissä Uudenkaupungin kirjaston lastenosastolla.

Keikoilla Tuulaa säestää Tero-Petri Suovanen ja Vesa Saloranta Keikoilla kuullaan tietenkin myös Lulu, jota ei voi olla mainitsematta. Amberlan tunnetuin hittibiisi täyttää pian jo 35 vuotta.

– Se on kestänyt hyvin aikaa. Kappaleessahan on kyse roolimalleista: millaisia rooleja ihminen joutuu ottamaan pärjätäkseen arjessa, ja mitä puolia päästetään milloinkin valloilleen. Se on kaunis, hieno biisi. Keikoilla Lulua menee aina yhteislauluksi. En tiedä, kuunteleeko kukaan enää minun lauluani siinä, Amberla nauraa.

Suhde musiikkiin on Amberlalla nuoruusvuosista muuttunut. Siitä on tullut entistä tärkeämpää, ja oma suhtautuminenkin musiikkiin on ammattimaisempaa. Myös musiikkimailma on kokenut melkoisia mullistuksia. Mitä ajatuksia se herättää pitkän linjan artistissa?

– Nuoret ovat koulutetumpia ja taitavampia muusikoina, tekstittäjinä ja laulajina. Toisaalta heitä on paljon vähemmän kuin 80-luvulla. Silloin kaupungit olivat täynnä bändejä ja klubeja ja myös musiikin kirjo oli paljon laajempi. Nyt kaikki on kansainvälisempää ja välineet musiikin tekemiseen ovat kaikilla käden ulottuvilla. Kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa, ja se on hyvä. Tuotteistaminen taas ei aina ole hyvä juttu. Kaikki tuntuu olevan samankuuloista. Ehkä musiikkiteollisuus kaipaisi kokeilunhalua ja inhimillisempää otetta, Amberla tuumii.

Tuula Amberlan single ja musiikkivideo Poljen pimeään julkaistiin 23. tammikuuta. Keikalla hänet nähdään Logomossa 2. helmikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu