Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

20–30 asteen hirmupakkaset tulevat taas, ja hinuria hämmästyttää – "Osalla autoilijoista ei ole edes talvitakkia"

– Autoilijoiden kannattaisi pukeutua kunnolla, sillä kun auto hyytyy, niin se on muutamassa minuutissa kylmä.

Näin ohjeistaa Hinauspalvelu Järvenpään Vika-Auton toimitusjohtaja Matti Lehtinen Hyisillä pakkaslukemilla varustettu alkuviikko on pitänyt hinausautot kiireisinä.

Varsinkin viime tiistain yli 25 asteen pakkanen teki useammalle autolle tepposet, ja matka katkesi kesken kaiken tai ei päässyt alkuunsa lainkaan. Ja kun hinausauton kuljettajilla on kädet täynnä, apu saapuu paikalle yleensä viiveellä. Siksi kunnollinen pukeutuminen olisi ehdottoman tärkeää.

Täksi viikonlopuksi kovia jopa 20–30 asteen pakkasia on ennustettu laajalle Suomeen.

– Se on jokavuotinen juttu. On kova pakkanen ja osalla ei ole pipoa tai hanskoja tai edes talvitakkia, Lehtinen sanoo.

Se on jokavuotinen juttu."

Lehtinen arvioi hinauskeikkojen määrän lisääntyvän kireinä pakkaspäivinä puolella tavalliseen talvipäivään verrattuna. Puhelin alkaa soida kiivaammin, kun elohopea tippuu alle kahdenkymmenen pakkasasteen.

– Tiistaina oli niin paljon keikkaa, että niitä jäi yli tälle päivälle, Lehtinen kertoi keskiviikkona.

Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen vahvistaa Lehtisen havainnot puutteellisesta pukeutumisesta. Ajomatkalle varustaudutaan puutteellisesti varsinkin ruuhka-Suomessa.

– Kun esimerkiksi normaalia työmatka-ajoa ajetaan, niin helposti ollaan liian kevyesti pukeutuneita. Sitä ei välttämättä ajatella, että voi jäädä välille. Esimerkiksi eilen (tiistaina) oli sellainen keli, ettei kevyttoppatakissa ja lyhyissä alushousuissa sekä pikkukengissä pärjännyt.

Myös Tolvanen muistuttaa, että kun keli on pahimmillaan, apua voi joutua odottamaan kauankin. Matkalle olisi hyvä varautua esimerkiksi toppatakilla, viltillä sekä heijastinliivillä, jos auton hyydyttyä joutuukin jalkautumaan, Tolvanen ohjeistaa.

– Jos heijastinliiviä ei ole, niin sitten se on jo hengenvaarallista. Meillä suomalaisilla tuppaa olemaan mustaa takkia ja housua, niin se ei erotu valaistullakaan tiellä.

Tavallista kipakampi pakkanen on näkynyt myös varaosaliikkeiden tiskillä. Auton akut menevät nyt kaupaksi, kertoo autovaraosaliike Keravan Auton toimitusjohtaja Juhani Wallenius.

Lyhyellä matkalla akku ei ehdi latautumaan, ja kovemman pakkasen saapuessa akku voi simahtaa nopeasti.

Wallenius muistuttaa, että uudempaan autoon akkua ei kannata vaihtaa itse. Uusissa autoissa pelkkä vaihtaminen ei riitä, vaan siitä täytyy kertoa myös auton tietokoneelle, joka säätelee latausjärjestelmää.