Masennus ajoi turkulaisen miehen leipäjonon jatkoksi – "Aika niukkaa olisi ilman tätä"

Perjantaina lukuisat ihmiset jonottivat ilmaista ruokakassia Turussa lähes kymmenen asteen pakkasessa. Ville Mäkilä

Ville Mäkilä

Perjantaina aamupäivällä Läntisellä Pitkäkadulla ihmisiä on kertynyt jonoksi saakka. Ihmiset ovat tulleet jonottamaan Turun katulähetyksen ruoka-avustuksia. Katulähetys on yksi niistä lukuisista toimijoista, jotka tarjoavat ruoka-avustusta vähävaraisille. Ruokakassien jako alkaa sisätiloissa tasan kello kahdeltatoista.

Pakkasta on lähes kymmenen astetta, ja jono kasvaa jatkuvasti. Kun varat eivät riitä ruokaan, on jonotettava ruokakassia kylmässä pakkasessa. Koska kysyntä ilmaiselle ruokakassille on suuri, paikalla kannattaa olla hyvissä ajoin.

– Käyn täällä pari-kolme kertaa viikossa, jonossa oleva mies kertoo Turkulaiselle.

Mies on käynyt säännöllisesti ruokajonossa noin puolen vuoden ajan. Ruokajonosta hän kuuli sosiaalitoimiston kautta. Ilmainen ruokakassi on suuri apu vähävaraiselle arjessa selviämiseen.

– Aika niukkaa olisi ilman tätä. Tämä on suuri apu.

Mies kertoo vähävaraisuutensa syyksi työttömyyden. Se ei kuitenkaan ole ainoa syy, miksi hän on päätynyt leipäjonoon.

– Masennusdiagnoosilla on myös paljon osuutta siihen. Masennus ja työttömyys yhdessä ovat sen aiheuttaneet, että olen täällä, mies tuumii.

Kello lähestyy kahtatoista ja jono kasvaa jatkuvasti. Puoli tuntia ennen ovien avaamista jono yltää kadunkulmaan asti. Ikäjakauma on laaja, ja jonoon saapuu kaikenikäisiä ihmisiä nuorista vanhuksiin.

– Käyn täällä silloin tällöin, jonoon saapuva nainen kertoo.

Leipäjonossa ei seisota sanattomana, vaan jonottajat keskustelevat ajan kuluksi keskenään. Puheenaiheina ovat esimerkiksi kotimaan politiikka ja sää.

Jonossa tapahtuu myös päihteidenkäyttöä, ja osa jonottajista on ilmiselvästi päihteiden vaikutuksen alaisina. He muodostavat jonottajista kuitenkin vain murto-osan.

Vaikka osa jonottajista onkin päihteiden vaikutuksen alaisena, jonossa ei ole havaittavissa yhtään järjestyshäiriöitä. Kaikki pysyvät jonossa paikallaan eikä kukaan yritä etuilla.

Ruoan jonottaminen kadulla voi tuntua nöyryyttävältä.

Se ilmenee myös siten, että monet eivät kaipaa median edustajia paikalle. Useampi jonottaja ei halunnut kertoa tilanteestaan Turkulaiselle edes nimettömänä. Osa haluaa toimittajan lähtevän pois kameroineen.

– Ei tarvitse tulla tänne kuvaamaan, eräs jonottaja sanoo.

Mistä ruoka-apua saa?

Turussa ruoka-apua järjestävät monet seurakunnat ja hyväntekeväisyysjärjestöt.

Moni ruoka-apua tarjoava yhdistys kuuluu Operaatio Ruokakassiin. Sen kautta jaettiin vuonna 2018 yhteensä 187 000 ruokakassia.

Turussa myös esimerkiksi Pelastusarmeija tarjoaa ruoka-apua.

Ruokakassien jakopaikat ja ajankohdat ovat nähtävillä järjestöjen verkkosivuilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu