Supo: Seuraava mahdollinen terrori-isku kohdistuu todennäköisimmin Turkuun tai Helsinkiin

Seuraava mahdollinen terrori-isku kohdistuu suojelupoliisin mukaan todennäköisimmin joko Turkuun tai Helsinkiin.

Tieto on peräisin luennolta, jonka suojelupoliisin ylietsivä piti Säkylässä 28.11.2018. Turkulainen sai tiedon luennolle osallistuneilta ihmisiltä.

– Kun joku kysyi, miksei Tampere, hän sanoi, että Turussa on sellaisia rakenteita, mutta hän ei ryhtynyt avaamaan tarkemmin, mitä se tarkoittaa, eräs kuulijoista kertoo.

– Hän nosti vain esiin sen, että jos jossain tapahtuu, niin se tapahtuu todennäköisimmin joko Helsingissä tai Turussa.

Turkulainen pyysi suojelupoliisilta haastattelua. Suojelupoliisi pyysi lähettämään kysymykset mutta kieltäytyi ne saatuaan haastattelusta.

Kysymykset koskivat esimerkiksi sitä, miten suuri terrorismin uhka Turun seudulle kohdistuu ja kuinka monta terrorismin torjunnan kohdehenkilöä suojelupoliisilla on Turun seudulla.

– Tarkemmat alueelliset tiedot niin uhka-arviosta kuin kohdehenkilöistä ovat sellaisia yksityiskohtia operatiivisesta työstämme, jota emme voi avata julkisuudessa, sillä tietojen antaminen voisi haitata varsinaista operatiivista työtämme, suojelupoliisin viestinnästä vastattiin.

Suojelupoliisin ylietsivän luentoa seuranneille ihmisille jäi luennolta mieleen seuraavia tietoja:

Suojelupoliisi tietää hyvin, ketkä lähtevät Suomesta ulkomaille taistelemaan ja ketkä palaavat. Iso osa vierastaistelijoista ei kuulemma palaa, koska alue on vaarallinen. Vastassa ovat viholliset, ja jos alueelta yrittää paeta, voi joutua omien tappamaksi.

Suuremman uhkan muodostavat yksittäiset henkilöt, jotka eivät ole aiemmin tehneet mitään eivätkä ole suojelupoliisin tiedossa. Heitä on vaikea valvoa.

Suomessa on henkilöitä, jotka pyrkivät värväämään nuoria ja hartaita muslimeja taistelijoiksi.

Moskeijoissa ja muissa kohtauspaikoissa ei kuitenkaan tapahdu avointa värväystä, sillä yhteisöt ilmoittavat viranomaisille aktiivisesti epäilyistään.

Todennäköisempää on se, että värvääjä alkaa käännyttää nuorta muslimia taistelijaksi vaivihkaa.

Suojelupoliisi on kuulemma käynyt asiasta keskusteluja esimerkiksi Turun kaupungin kanssa.

Luennolla todettiin myös, että terroristit iskevät mielellään naisiin ja lapsiin, koska silloin isku synnyttää eniten turvattomuutta. Se on terroristien tavoite.

Terrorismin uhka on kohonnut

Suojelupoliisi julkaisi tuoreimman terrorismin uhka-arvion 14.6.2017.

Terrorismin uhka on Suomessa tasolla 2 eli kohonnut. Uhkatasoja on neljä: 1 matala, 2 kohonnut, 3 korkea ja 4 erittäin korkea.

Uhka-arvion mukaan merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksista.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut