Supo: Seuraava mahdollinen terrori-isku kohdistuu todennäköisimmin Turkuun tai Helsinkiin

Ajoesteistä on tullut arkea erilaisissa tapahtumissa. Kun esimerkiksi Coca-Colan joulurekka saapui Turun kauppatorille, ihmisten suojaksi oli tuotu kaksi muuttoautoa. Janne Koivisto / arkisto

Janne Koivisto

Seuraava mahdollinen terrori-isku kohdistuu suojelupoliisin mukaan todennäköisimmin joko Turkuun tai Helsinkiin.

Tieto on peräisin luennolta, jonka suojelupoliisin ylietsivä piti Säkylässä 28.11.2018. Turkulainen sai tiedon luennolle osallistuneilta ihmisiltä.

– Kun joku kysyi, miksei Tampere, hän sanoi, että Turussa on sellaisia rakenteita, mutta hän ei ryhtynyt avaamaan tarkemmin, mitä se tarkoittaa, eräs kuulijoista kertoo.

– Hän nosti vain esiin sen, että jos jossain tapahtuu, niin se tapahtuu todennäköisimmin joko Helsingissä tai Turussa.

Turkulainen pyysi suojelupoliisilta haastattelua. Suojelupoliisi pyysi lähettämään kysymykset mutta kieltäytyi ne saatuaan haastattelusta.

Kysymykset koskivat esimerkiksi sitä, miten suuri terrorismin uhka Turun seudulle kohdistuu ja kuinka monta terrorismin torjunnan kohdehenkilöä suojelupoliisilla on Turun seudulla.

– Tarkemmat alueelliset tiedot niin uhka-arviosta kuin kohdehenkilöistä ovat sellaisia yksityiskohtia operatiivisesta työstämme, jota emme voi avata julkisuudessa, sillä tietojen antaminen voisi haitata varsinaista operatiivista työtämme, suojelupoliisin viestinnästä vastattiin.

Suojelupoliisin ylietsivän luentoa seuranneille ihmisille jäi luennolta mieleen seuraavia tietoja:

Suojelupoliisi tietää hyvin, ketkä lähtevät Suomesta ulkomaille taistelemaan ja ketkä palaavat. Iso osa vierastaistelijoista ei kuulemma palaa, koska alue on vaarallinen. Vastassa ovat viholliset, ja jos alueelta yrittää paeta, voi joutua omien tappamaksi.

Suuremman uhkan muodostavat yksittäiset henkilöt, jotka eivät ole aiemmin tehneet mitään eivätkä ole suojelupoliisin tiedossa. Heitä on vaikea valvoa.

Suomessa on henkilöitä, jotka pyrkivät värväämään nuoria ja hartaita muslimeja taistelijoiksi.

Moskeijoissa ja muissa kohtauspaikoissa ei kuitenkaan tapahdu avointa värväystä, sillä yhteisöt ilmoittavat viranomaisille aktiivisesti epäilyistään.

Todennäköisempää on se, että värvääjä alkaa käännyttää nuorta muslimia taistelijaksi vaivihkaa.

Suojelupoliisi on kuulemma käynyt asiasta keskusteluja esimerkiksi Turun kaupungin kanssa.

Luennolla todettiin myös, että terroristit iskevät mielellään naisiin ja lapsiin, koska silloin isku synnyttää eniten turvattomuutta. Se on terroristien tavoite.

Terrorismin uhka on kohonnut

Suojelupoliisi julkaisi tuoreimman terrorismin uhka-arvion 14.6.2017.

Terrorismin uhka on Suomessa tasolla 2 eli kohonnut. Uhkatasoja on neljä: 1 matala, 2 kohonnut, 3 korkea ja 4 erittäin korkea.

Uhka-arvion mukaan merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää