Turkulaistutkimus: Lihavuusleikkaus parantaa rasvakudoksen aineenvaihduntaa ja aineenvaihdunnallista terveyttä

Prince Dadson Turun yliopisto

toimitus

MPH, MSc Prince Dadson tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan rasvakudoksen energia-aineenvaihduntaa ja verenkiertoa lihavilla aikuisilla potilailla.

Tutkimuksen perusteella lihavuusleikkauksella saavutettu painonlasku parantaa rasvakudoksen aineenvaihduntaa ja aineenvaihdunnallista terveyttä riippumatta siitä, sairastavatko potilaat diabetesta.

Tutkimuksessa käytettiin moderneja kajoamattomia PET-, tietokonetomografia- ja magneettikuvantamismenetelmiä.

Vaikeassa lihavuudessa ja erityisesti lihavilla diabetesta sairastavilla potilailla energia-aineenvaihdunta, esimerkiksi glukoosi- ja rasvahappoaineenvaihdunta, on merkittävästi häiriintynyt. Kun ravinnosta saadaan jatkuvasti liikaa energiaa ja energian kulutus on liian vähäistä, energiaylimäärä varastoituu rasvoina rasvasoluihin aiheuttaen solujen koon kasvun ja lopulta lihavuuden.

Osana väitöstutkimustaan Prince Dadson keräsi vaikeasti lihavilta tutkittavilta kudoskoepalat rasvasolujen koon määrittämiseksi. Tutkimukset suoritettiin ennen lihavuusleikkausta ja 6 kuukautta leikkauksen jälkeen.

– Tutkimuksen tulokset osoittavat, että vaikeasti lihavilla potilailla rasvasolujen koko oli suurempi ja rasvakudoksen verenkierto sekä glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta alentuneet. Lisäksi ruskean rasvan aineenvaihdunta oli heikentynyt. Kuusi kuukautta lihavuusleikkauksen jälkeen rasvasolujen koko oli pienentynyt, kun taas niiden määrä oli kasvanut, Dadson kertoo.

Sen jälkeen, kun aikuisilta ihmisiltä löydettiin ruskeaa rasvakudosta, tutkijat ovat pyrkineet löytämään keinoja tämän energiaa kuluttavan kudoksen aktivoimiseksi tavoitteenaan lihavuuden ja diabeteksen hoito.

Dadsonin tutkimus paljasti, että sekä ruskean että valkoisen rasvan aineenvaihdunta parani lihavuusleikkauksen jälkeen huomattavasti riippumatta siitä, oliko tutkittavilla diabetes. Ruskean rasvan aineenvaihdunnan paraneminen oli yhteydessä painonlaskuun sekä parantuneeseen aineenvaihdunnalliseen terveyteen.

– Tutkimus tuo esille vaikean lihavuuden haitalliset vaikutukset rasvakudoksen energia-aineenvaihdunnalle. Vaikutusten taustalla näyttää olevan ainakin osin vaikeasti lihavien suurempi rasvamassa ja rasvasolujen koko, Dadson selittää.

Rasvakudoksen aineenvaihdunnan ymmärtäminen vaikeassa lihavuudessa ja leikkauksen aiheuttaman painonlaskun vaikutusten selvittäminen auttavat uusien lihavuuden ja siihen liittyvän diabeteksen hoitomenetelmien kehittämisessä.

Prince Dadsonin väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina 25. tammikuuta. Väitöksen alana on kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää