Lounais-Suomen Jätehuolto kokeilee sähkölaiteromun keräystä kiinteistöiltä

toimitus

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden (SER) kierrätyksestä vastaavat tuottajayhteisöt testaavat sähkölaiteromun keräystä suoraan taloyhtiöiden jätepisteiltä. Huhtikuun loppuun asti kestävään sähkölaiteromun keräyskokeiluun osallistuu kymmenisen taloyhtiötä LSJH:n toimialueelta.

LSJH:n alueella tehtyjen lajittelututkimusten mukaan osa sähkölaitteista päätyy edelleen virheellisesti metallijätteen sekaan. LSJH:n ja SER-kierrätyksen yhteisessä kokeilussa halutaan selvittää, onko kiinteistökohtainen keräys tehokas tapa parantaa sähkölaitteiden kierrättämistä ja vähentää niiden päätymistä vääriin jäteastioihin.

Mukaan valittujen taloyhtiöiden asukkailla on mahdollisuus lajitella kokeilun aikana rikkinäiset sähkölaitteet taloyhtiön jätepisteelle tuotuun merkittyyn jäteastiaan. Taloyhtiön sähköromun keräysastiaan voi laittaa esimerkiksi televisiot, digiboxit ja muuta viihde-elektroniikkaa, sähkövatkaimet, kahvinkeittimet, mikroaaltouunit ja muut keittiön pienkoneet, valaisimet, valosarjat sekä sähkö- ja paristokäyttöiset lelut ja työkalut.

– Isommat sähkölaitteet voi toimittaa maksutta jollekin LSJH:n 12 lajitteluasemasta sekä kierrätyskeskuksiin tai laitteita myyviin liikkeisiin. Avuksi voi tarvittaessa tilata LSJH:n maksullisen noutopalvelun, LSJH:n palvelusuunnittelija Markus Saarinen sanoo.

Sähkölaiteromun keräysastiaa käyttävän on hyvä tiedostaa, että keräysastia ei takaa tietoturvallista käsittelyä datalaitteille, kuten tietokoneille, puhelimille ja muistitikuille.

– SER-kierrätyksen ja yhteistyökumppaneiden toteuttaman Seiffi-palvelun avulla jokainen voi kierrättää datalaitteensa tietoturvallisesti, Elker Oy:n operatiivinen assistentti Sini Jääskeläinen muistuttaa.

Kokeilu on osa 6Aika: Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hankkeen noutopalvelujen ja keräystapojen kehittämistä.

– Tavoitteena on selvittää ja kokeilla resurssitehokkaita tapoja edistää sähkölaitteiden kierrätysastetta sekä tuottaa hyödyllistä tietoa tuottajavastuuyhteisölle ja LSJH:lle, 6Aika-hankkeesta vastaava LSJH:n projektikoordinaattori Tuomas Alijoki kertoo.

Sähkölaiteromun kiinteistökohtainen keräyskokeilu kestää huhtikuun loppuun, minkä jälkeen kartoitetaan asukkaiden kokemuksia keräyksestä. Kokeilun tuloksista tiedotetaan kesän 2019 aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää