Ressu Redfordin paluu: Turkulaismuusikko julkaisi uuden biisin

Teemu Nurmi

Vuonna 2018 35-vuotista taivaltaan musiikin ammattilaisena juhlinut Ressu Redford julkaisi viime viikon perjantaina uuden biisin. Se olit aina sinä on turkulaismuusikon ensimmäinen soolojulkaisu yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Laulajan mukaan biisi on aikuispoppia ja uudenlaista Ressua, mutta ääni ja melodisuus ovat tunnistettavaa sisältöä. Mies sanoo aina uuden julkaisun kohdalla muuttaneensa musiikissaan tyyliä eikä ole koskaan halunnut matkia sitä, mitä on viimeksi tehnyt. Muutos kuuluu hänen mielestään muutenkin olennaisesti popmusiikkiin.

– Se elää ajassa paljon enemmän kuin vaikkapa rockmusiikki. Popmusiikin maailmassa imagot, soundit ja sanoitukset muuttuvat tiuhaan tahtiin. Tällä hetkellä popsanoitukset ovat rohkeampia kuin ennen. Se, mikä aiheutti kohun kymmenen vuotta sitten, on nyt popsanoitusten normia. Runollinen poplyriikka ei ole nyt kauhean in, Ressu määrittelee.

Hän on työstänyt uutta musiikkia jo vuoden 2017 puolelta ja tekee sitä edelleen. Työskentelytapa on ollut moderni ja Ressulle uudenlainen, mutta kiehtova, hän toteaa. Biisejä on tehty ison ryhmän voimin niin, että joka kappaletta on ollut rakentamassa monta ihmistä. Esimerkiksi Se olit aina sinä -avaussinkun sävellys- ja sanoitustyössä ovat olleet mukana Ilkka Wirtanen, Juho Sillanpää sekä Samuli Sirviö ja tuotannosta vastaavat hittituottajat Jukka Immonen sekä Antti Riihimäki

– Olen todella onnellinen, että olen saanut mahdollisuuden tehdä yhteistyötä niin upeiden tyyppien kanssa. Lopputulos on parempi, kun on monta ihmistä tekemässä ja materiaali kulkee monen seulan lävitse. Meille oli ihan selvää, että jos biisi ei ole hyvä tai ei sovi linjaan, se heitetään pois.

Valmiita kappaleita on Ressu Redfordin arvion mukaan 10-20, mutta porukka tekee niitä koko ajan lisää. Varmaa on, että Ressu julkaisee vähintään toisen singlen jossain vaiheessa. Perinteinen pitkäsoitto-cd on myös tulossa, mutta ajankohtaa ei kannata vielä lyödä lukkoon.

– Meillä ei ole kiire mihinkään. En osaa yhtään sanoa, tuleeko levy tänä vuonna vai milloin ja pääpainohan on tietysti yksittäisten kappaleiden julkaisemisessa suoratoistopalveluissa.

Ressu Redford aloittaa keikkakiertueen toukokuussa ja jatkaa sitä ainakin syksyyn. Siihen kuuluvat muun muassa festivaalit ja klubit, mahdollisia konserttiesiintymisiä pohditaan myöhemmin.

– En ole sellaisia juuri tehnytkään, mutta kiinnostavalta ne tuntuvat.

Laulajan mukana kulkee saman kahdeksan soittajan bändi, jonka kanssa hän kiersi Suomea viime vuonna.

Ressu Redford

Oikealta nimeltään Esa Mäkelä.

Syntynyt 1961 Turussa.

1980-luvulla erittäin suositun Bogart Co:n laulaja.

Siirtyi soolouralle 1980-luvun lopussa.

Perusti 1990-luvun puolivälissä Sound of R.E.L.S.:n Suzie Aldabbaghin ja Bogart Co.:n yhtyekavereidensa kanssa.

Tunnetuimmat kappaleet All the best girls ja Princess (Bogart Co), Raising My Family (Sound of R.E.L.S.), Kuka on se oikea, Älä mee, Kato mitä sä teit, Laulussa on helppo rakastaa, Jos vielä oot vapaa, Taas aurinko nousee (sooloura).

Tehnyt runsaasti lauluja muille artisteille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu