Turun keskustassa pimeiden taksien invaasio – Taksiyrittäjä: Jopa 50 autoa, osa kuljettajista aseistautunut, poliisi katsoo sivusta!

Turun pimeät taksit ottavat asiakkaita jopa poliisin vierestä ja uhkailevat rehellisiä taksiyrittäjiä.

Taksivalaisin ei ole enää takseissa pakollinen varuste. Se on edelleen hyvä tapa tunnistaa taksi. Toni Forssell / arkisto

Ville Mäkilä

Turkulaisen taksiyrittäjän mukaan pimeiden taksien määrä on kasvanut Turussa selvästi viime kesänä voimaan tulleen liikennepalvelulain jälkeen.

– Lakiuudistuksen jälkeen monet luulevat, että kuka tahansa voi ajaa taksia. Pimeät taksit käyttävät tätä tilannetta hyväkseen, hän sanoo.

– Niiden määrä lisääntyy jatkuvasti. Turussa on yli 50 autoa, jotka tätä toimintaa harjoittavat, yrittäjä arvioi.

Yrittäjä antoi haastattelun ensin nimellään mutta tulikin haastattelun teon jälkeen toisiin ajatuksiin.

Syynä on hänen mukaansa se, että pimeiden taksien kuljettajat ovat jo uhkailleet häntä. Hän kertoo nähneensä pimeiden taksien kuljettajilla teräaseita.

Turun taksit ry:n puheenjohtaja Kai Koivula on samaa mieltä siitä, että luvattomat taksit käyttävät uutta lainsäädäntöä hyväkseen.

Koivula huomauttaa, että taksiliikennettä voi harjoittaa nykyään ilman ulkoisia tunnuksia. Sen vuoksi luvattoman taksiliikenteen tunnistaminen on aiempaa hankalampaa.

– Aina pimeitä takseja on ollut, mutta nyt taksiliikenteen osalta uusi laki oikein houkuttelee harmaan talouden puolelle, Koivula sanoo.

Koivulalla itsellään ei ole havaintoja siitä, onko pimeiden taksien määrä kasvanut lakimuutoksen voimaantulon jälkeen.

Nimettömänä pysyttelevä taksiyrittäjä kertoo olleensa useita kertoja yhteydessä poliisiin.

– Poliisi ei puutu asiaan, vaikka kuvat ja rekisterinumerot on näytetty, hän pahoittelee.

– Kerran poliisi oli aivan vieressä, kun pimeä taksi otti asiakkaita kyytiin. Se tapahtui käytännössä ihan poliisin silmien alla. Kenelle tästä voi ilmoittaa, jos poliisi ei puutu siihen?

Luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta tulee ilmoittaa poliisille. Tutkintaa helpottaa huomattavasti, mikäli ilmoituksessa on mukana riittävät todisteet.

– Ilmoituksessa on tärkeää yksilöidä tarkkaan, miten, missä ja milloin luvatonta taksitoimintaa on tapahtunut, ylikomisario Mika Peltola Lounais-Suomen poliisilaitokselta sanoo.

Poliisin tilastoissa ei näy, että luvaton taksiliikenne olisi lisääntynyt.

Vuoden 2018 tammi-marraskuun välisenä aikana poliisille on ilmoitettu Turussa yhdestä luvattoman taksiliikenteen harjoittajasta. Vuonna 2017 ilmoituksia vastaavasta toiminnasta tehtiin Turussa kuusi kappaletta.

Vaikka poliisilla ei ole resursseja laajamittaisiin taksilupien tarkastuksiin, tilannetta seurataan ja tarvittaessa tehdään valvontaiskuja.

– Minä olen valmis poliisin kanssa yhteistyöhön ja voin tulla poliiseille näyttämään, ketkä Turussa ajavat pimeää taksia, nimetön taksiyrittäjä lupaa.

Mistä taksin tunnistaa?

Taksivalaisin on hyvä tapa tunnistaa taksi jatkossakin. Taksivalaisimen tulee olla kelta-musta, ja siinä tulee lukea joko ”taksi” tai ”taxi”. Taksivalaisimen koko voi vaihdella ja siinä voi olla muutakin tekstiä. Taksivalaisin on määritelty sallituksi mutta ei pakolliseksi varusteeksi.

Taksissa tarvitaan taksamittari vain silloin, mikäli matkan hinta perustuu ajan tai matkan mittaamiseen. Mikäli asiakkaalle kerrotaan matkan sitova hinta etukäteen, taksamittaria ei tarvitse olla.

Jos matkan hinta ylittää 100 euroa, kuljettajan pitää sopia selkeästi hinnasta etukäteen asiakkaan kanssa.

Luvanhaltijan nimi, yhteystiedot sekä kuljettajan nimi ovat oltava matkustajan nähtävillä.

Taksiyrityksillä tulee olla lupa toiminnan harjoittamiseen. Taksinkuljettajilla tulee olla ajolupa.

Lähde: Traficom

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää