Valtio pistää lihoiksi rakastetun konserttiareenan, jossa jopa Jimi Hendrix esiintyi – "Kulttuuritalon toiminta on valtiolle kannattamatonta"

Myyntiin aiottuun kokonaisuuteen kuuluvat punatiilisen Kulttuuritalon lisäksi viereinen entinen kotitalousopettajaopisto ja niiden väliin rakennettu maanalainen arkisto-osa. Jussi Vehkasalo

Jukka Hämäläinen

Valtio aikoo luopua Helsingin Alppilassa sijaitsevasta Kulttuuritalosta. Senaatti-kiinteistöt selvittää mahdollisuutta myydä sekä Kulttuuritalo että viereinen entinen kotitalousopettajaoppilaitos.

Selvitys ei vaikuta rakennusten nykyiseen käyttöön, vaan toiminta jatkuu entiseen tapaan.

Luopumisen taustalla on se, että toimistotilat ovat suurelta osin tyhjillään, kun valtio ei ole löytänyt niille käyttöä. Oppilaitosrakennuksessa on vuokralla Museovirasto.

Kiinteistöyhtiö on jo aiemmin myynyt talon kokous- ja tapahtumatoiminnan Sunborn Catering Oy:lle. Tapahtumatilat on vuokrattu samalle yhtiölle seitsemän vuoden vuokrasopimuksella.

Kulttuuritalon toiminta on valtiolle kannattamatonta.

– Arvokkaalle ja historialliselle kiinteistölle olisi järkevä saada omistaja, jolla on kyky ja resurssit kiinteistön ja sen toiminnan kehittämiseen, Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Tuomas Pusa lausuu.

Senaatti on valmistellut myyntiä alustavasti Museoviraston, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ympäristöministeriön kanssa.

Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1958 valmistunut Kulttuuritalo on suojeltu valtioneuvoston päätöksellä vuonna 1989 ja kotitalousopettajaoppilaitos rakennussuojelulain nojalla vuonna 2010.

Kulttuuritalon rakennutti Suomen Kansan Demokraattinen Liitto. Rakennustyöt tehtiin suurelta osiin vapaaehtoisvoimin.

Talon suurin omistaja oli Suomen kommunistinen puolue (SKP), kunnes puolue ja kiinteistöyhtiö 1990-luvun alussa ajautuivat pankkikriisissä konkurssiin. Kulttuuritalo siirtyi useiden omistajavaihdosten kautta vuonna 2006 Senaatti-kiinteistöjen hallintaan.

Kiinteistöyhtiö toteutti Museovirastolle toimitilat Kulttuuritaloon ja entiseen oppilaitokseen vuonna 2007 käynnistyneessä hankkeessa. Talojen väliin rakennettiin maanalainen arkistorakennus yhdyskäytävineen vuosina 2009–2010. Kulttuuritalo peruskorjattiin 2011–2013.

Kulttuuritalossa ovat esiintyneet lukuisat tunnetut artistit Jimi Hendrixiä ja Frank Zappaa myöten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu