Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi-sarjakuva kerää kehuja myös maailmalla

SARJAKUVAT Turun Sarjakuvakaupan yrittäjän Petteri Ojan mukaan suomalaisella sarjakuvalla menee varsin hyvin.

Varsinais-Suomen taidetoimikunta muisti Turun Sarjakuvakauppaa vuoden 2018 taidepalkinnolla. Yrittäjä Petteri Oja on tunnustuksesta mielissään.

– Tunnustus tuntuu tosi kivalta. Palkinto kertoo siitäkin, että sarjakuvaa arvostetaan eri tavalla kuin aiemmin. Viime vuonna sarjakuva-albumi pääsi myös arvostetulle Booker-kirjallisuuspalkintolistalle.

Turun Sarjakuvakaupalle viime vuosi oli muutosten aikaa. Kauppa ehti viettää Linnankadulla melkein kymmenen vuotta ennen kuin se pääsiäisenä muutti Humalistonkadulle.

– Kirjaston vieressä oli hyvä paikka, mutta tässä on vielä enemmän ohikulkijoita. Olemme saaneet uusia asiakkaita, ja tässä tilassa saa myös helpommin kaikki tuotteet esille, Oja kiittelee.

Turun Sarjakuvakauppa on toiminut nyt myös Helsingin Kalliossa reilun vuoden ajan. Alkutaival on ollut haastava, mutta nyt näyttää jo paremmalta.

– On ollut kamppailua, saammeko myymälän tuottamaan, mutta nyt näyttää jo paljon positiivisemmalta. Kyllä se kestää sen 4-5 vuotta, että ihmiset löytävät paikan.

Petteri Oja pääsee seuraamaan sarjakuva-alaa aitiopaikalta, sillä hän on koko ajan myös kustantanut sarjakuva-albumeita. Tilanne on sikäli tiukentunut, että uudet sarjakuvat eivät enää myy samoja määriä kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten.

Kun kirjakaupat ovat supistaneet valikoimaansa, on myös jälleenmyyntipisteitä entistä vähemmän.

– Kustantajana ja myyjänä tämä on kaksipiippuinen juttu. Meillä kauppana se on etu, että meillä on mahdollisimman laaja valikoima. Sama ilmiö tässä pätee kuin äänilevypuolella eli erikoisliikkeet hyötyvät.

Ojan mukaan sarjakuva voi laadullisesti varsin hyvin. Taitavia tekijöitä löytyy niin Suomesta kuin muualtakin. Vaikeakin teos voi nousta hitiksi, kuten kävi Mari AhokoivunOksille, joka oli Turun Sarjakuvakaupan viime vuoden myydyin teos.

Sarjakuvakaupan myyntilistalla näkyy, että suomalainen sarjakuva kiinnostaa. Teoksia myös käännetään entistä enemmän.

– Suomalaisella sarjakuvalla on ollut tosi hyvä maine jo pitkään. Tom of Finland ja Muumit tunnetaan parhaiten, mutta esimerkiksi Finnish Nightmares on aina vuoden myydyimpien joukossa. Sitä myydään älyttömästi ulkomaille.

Ojan mukaan on kuitenkin vaikea ennustaa, mistä sarjakuvasta tulee se seuraava hitti. Moni hittisarjakuva on lähtenyt liikkeelle huvin vuoksi tekemisestä, kuten JP Ahosen Belzebubs

– Esimerkiksi Oksin kanssa olisi voinut käydä myös toisin päin. Helsingin Sanomat teki hehkuttavan jutun, sitten muut mediat lähtivät mukaan. Sarjakuvaromaanit vaativat noustakseen massamediaa. Somehittejäkään ei ole helppo ennustaa, Oja muistuttaa.