Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itärajalle ei tule villisika-aitaa – afrikkalaista sikaruttoa torjutaan ruokakoirilla

AAMUPOSTI  |  Itärajalle ei rakenneta villisika-aitaa. Maa- ja metsätalousministeriön tilaaman selvityksen mukaan itärajalle rakennettava aita ei pystyisi estämän villisian ja sitä kautta afrikkalaisen sikaruton leviämistä Suomeen.

Selvityksen perusteella aitaa on erittäin vaikea saada täysin tiiviiksi, joten sen merkitys afrikkalaisen sikaruton leviämisriskin pienentäjänä on kyseenalainen. Takeita ei ole myöskään siitä, että aita pidättelisi vahvaa villisikaa.

Selvitettävä aita oli sinkittyä panssariverkkoa. Maan päällä sen korkeus olisi ollut kaksi metriä. Maahan aitaa olisi upotettu 30 sentin syvyyteen. Aitaa olisi pitänyt rakentaa 500 kilometriä. Siitä olisi koitunut yli 30 000 euron kulut kilometriä kohden paikalleen asennettuna. Virolahdelta Kuhmoon ulottuvan aidan kustannus olisi ollut 15-16 miljoonaa euroa.

Aidasta olisi tullut haitallisia vaikutuksia eläimistöön molemmin puolin rajaa. Erityisesti suurpetojen osalta aita voisi vaikuttaa tulkintaan suomalaisten petokantojen elinvoimaisuudesta ja EU:n luontodirektiivin tavoitteiden saavuttamisesta. Hirvieläimille siitä olisi myös haittaa.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan afrikkalaisen sikaruton leviämisriskiä voidaan pienentää tutkimalla sairaat ja kuolleet eläimet nopeasti. Myös metsästyksellä voidaan vaikuttaa taudin ehkäisemiseen.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa oli tammikuussa 2018 noin 3155 villisikaa. Seuraava kanta-arvio julkistetaan helmikuussa tänä vuonna.

Afrikkalaisen sikaruton leviämistä ehkäistään myös rajanylityspaikoilla ruokakoirilla.

Vaalimaan rajanylityspaikalla aloitti viime kesänä työskentelynsä Suomen ensimmäinen elintarvikkeita etsivä tullikoira Aino. Koira etsii matkustajien tuomia luvattomia eläinperäisiä elintarvikkeita, joiden mukana muun muassa afrikkalainen sikarutto voi levitä Suomeen.

Tulli aloittaa tänä vuonna toisen ruokakoiran kouluttamisen. Se aloittaa työskentelyn Helsinki–Vantaan lentoasemalla näillä näkymin kesällä 2020.

Rajanylityspaikoille tulee tänä vuonna muun muassa afrikkalaisesta sikarutosta kertovia infotauluja sekä niin sanottuja katumusroskiksia.