Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karut kuvat: Tekno-Jeesus jäi poliisin haaviin Itä-Uudellamaalla – Tor-verkon huumemyyjät kahmivat kilokaupalla piriä ja ekstaasia

Itä-Uudenmaan poliisi on tutkinut erittäin laajamittaista internetin Tor-verkossa tapahtunutta huumausaineiden myyntiä ja siihen liittyvää rikoskokonaisuutta.

Yhteensä kahdeksan eri henkilöä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta tai avunannosta siihen. Vangittuna on ollut yhteensä neljä henkilöä, joista kolme on edelleen vangittuna. Pääepäiltyinä rikoskokonaisuudessa ovat 18- ja 21-vuotiaat miehet.

– Miehistä nuoremman eli 18-vuotiaan epäillään käyttäneen Tor-verkossa nimimerkkiä "TeknoJeesus". Se on viranomaisvalvonnan perusteella ollut yksi aktiivisimmista huumausaineiden myyjistä Tor-verkon huumausaineiden myyntiin erikoistuneilla sivustoilla eli niin sanotuilla kauppapaikoilla, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä

Poliisi suoritti elokuussa 2018 iskun 18-vuotiaan asuntoon, josta takavarikoitiin erittäin suuria määriä mm. amfetamiinia, ekstaasia, mdma:ta eli metyleenidioksimetamfetamiinia ja kokaiinia. Asunnosta takavarikoitiin myös 77 kappaletta valmiiksi pakattuja, osoitetarroilla varustettua kirjekuoria, joissa kaikissa oli sisällä huumausaineita.

– Kirjeiden vastaanottajien osoitteet olivat joka puolelta Suomea, kaukaisimmat Lapissa asti.Heidät on kuulusteltu esitutkinnan aikana, Jämsä toteaa.

Lisäksi asunnosta takavarikoitiin yksi käsiase sekä noin 22 000 euroa käteistä rahaa. 18-vuotias otettiin kiinni ja vangittiin, minkä jälkeen 21-vuotiaan miehen epäillään jatkaneen huumausaineiden myyntitoimintaa yhdessä muiden henkilöiden kanssa. Viimeiset epäillyt henkilöt otettiin kiinni marraskuun alussa 2018.

Yhteensä poliisi on takavarikoinut esitutkinnan aikana yli neljä kiloa amfetamiinia, noin 3 000 kappaletta ekstaaseja, noin 1,3 kiloa mdma:ta, noin 60 grammaa kokaiinia, 80 grammaa metamfetamiinia ja lisäksi pieniä määriä kannabista, ketamiinia ja lsd:tä.

Suurin osa huumausaineista takavarikoitiin 18-vuotiaan pääepäillyn asunnosta ja pienempiä määriä muiden epäiltyjen hallusta. Lisäksi poliisi on takavarikoinut amfetamiinia, kokaiinia ja ekstaasia kolmesta eri maastokätköstä, jotka löydettiin esitutkinnan aikana.

Esitutkinnan mukaan huumausaineita oli takavarikoitujen aineiden lisäksi ehditty myydä vähintään 160 000 euron arvosta. Huumausainekaupassa oli käytetty maksuvälineenä pääasiassa Bitcoin -virtuaalivaluuttaa ja lisäksi käteistä rahaa.

Poliisi löysi esitutkinnan aikana epäiltyjen käytössä olleita Bitcoin-lompakoita, joiden kautta oli vuoden 2018 aikana kulkenut valuuttaa yhteensä yli 110 000 euron arvosta. Suurin osa Bitcoineista oli tullut Tor-verkon huumausaineiden myyntisivustojen kautta ja osa valuutasta oli kiertänyt sinne uudelleen eli sijoitettu uusiin huumausaine-eriin.

– Huumausaineita epäillään toimitetun ostajille pääasiassa postittamalla ja toimittamalla maastokätköihin. Jonkin verran huumausaineita on luovutettu ostajille myös tapaamisten yhteydessä kädestä käteen, Jämsä kertoo.

Asian esitutkinta valmistui tällä viikolla ja juttu on siirtynyt syyteharkintaan.