Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lidl lopettaa suositun 1,29 e/kg -tuotteen myynnin – "Merkittävä vaikutus Suomeen"

Saksalainen päivittäistavara- ja ruokaketju Lidl kertoi torstaina luopuvansa tavanomaisesti tuotettujen banaanien myynnistä.

Lidlin mukaan ketju siirtyy myymään Suomessa ainoastaan Reilun kaupan banaaneja tammi–helmikuun aikana.

Banaani on Suomen myydyin hedelmä, ja Lidlin mukaan sen nyt tekemä päätös tuplaa Reilun kaupan banaanien myynnin Suomessa.

Tähän Lidl on myynyt Suomessa Rainforest Alliance -sertifioituja banaaneja, joiden normaali kilohinta on ollut 1,29 euroa.

Jatkossa tarjolla on vain Reilun kaupan banaaneja sekä Reilun kaupan luomubanaaneja. Niiden hintaa Lidl ei tiedotteessaan kerro.

Lidlin mukaan muutoksella tulee olemaan merkittävä vaikutus Reilun kaupan banaanien tarjontaan Suomessa.

– Banaani on Suomen myydyin hedelmä, jota myydään vuodessa noin 114 miljoonaa kiloa. Vuonna 2017 siitä lähes 12 miljoonaa kiloa oli Reilun kaupan banaaneja. Muuttamalla banaaninsa reiluiksi Lidl tuplaa Reilun kaupan banaanien myynnin Suomessa, Lidiin tiedotteessa arvioidaan.

Lidlin kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichs sanoo, että päätöksen myötä Lidlistä tulee suurin Reilun kaupan banaanien myyjä Suomessa.

Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen kiittelee Lidlin ratkaisua.

– Lidlin linjaus on merkittävä. Kauppaketjulla on suuri valta vaikuttaa kuluttajavalintoihin ja tämän linjauksen vaikutukset näkyvät suoraan lukuisten perulaisten, ecuadorilaisten ja kolumbialaisten yhteisöjen elämässä, Sivonen arvioi.

Reilun kaupan piirissä oleva viljelijäosuuskunta saa banaaneistaan aina vähintään takuuhinnan, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset ja tuo turvaa maailmanmarkkinahintojen heilahteluilta.

Etelä-Amerikassa viljelijöille maksettava parempi korvaus antaa paremmat mahdollisuudet työntekijöiden oikeuksien ja ympäristönkin kannalta kestävien tuotantotapojen toteutumiseen.

Lidlin Suomessa myymät banaanit tulevat Perusta, Ecuadorista ja Kolumbiasta.

Lue tästä, mikä on reilun kaupan banaanien tuleva hinta Lidlissä.