Poliisilta poikkeuksellisen raju tiedote ilotulitteista – näin viranomainen sitä selittää: "Hyvin monessa tapauksessa alaikäiset tekijöinä"

Turun poliisi on kirjannut yli 20 tapausta, joissa on ammuttu uudenvuodenraketteja holtittomasti. –  Johanna Erjonsalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Lounais-Suomen poliisilaitos julkaisi kotisivullaan poikkeuksellisen listauksen uudenvuodenaattona tehdyistä hälytyksistä, jotka koskivat ilotulitteita.

Luetteloon on saatu mahtumaan peräti yli 20 tapausta, joissa ilotulitusraketteja ammuttiin ihmisiä, taloja tai autoja kohti tarkoituksella.

Poliisi on ottanut vastaan ilmoituksen muun muassa paristakymmenestä ala-ikäisestä, jotka ampuivat raketteja kaupan edessä ja menevät välillä sisälle kauppaan suojaan.

Myös auton eteen ja autoja on Lounais-Suomessa ammuttu raketteja. Monessa tapauksessa ampujat eivät ole lopettaneet toimintaansa, vaikka heitä on niin pyydetty tekemään.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Teemu Äikäs kertoo, mitkä ovat tapahtumaluettelon julkaisemisen syyt.

– Kyseessä on kuvaus tämän uudenvuoden aattoillan tapahtumista meidän poliisilaitoksemme alueella. Hyvin monessa tapauksessa asialla ovat olleet alaikäiset, joille vanhemmat ovat osataneet raketteja, Äikäs arvioi.

– Toinen ryhmä ovat aikuiset miehet, jotka ovat olleet liian riehakkaalla tuulella. Näköjään tunnollisesta perheenisästäkin voi tulla vastuuton raketinampuja, jos on otettu vuodenvaihteen janojuomaa.

Äikkään mukaan kulunut vuodenvaihde ei ole virkavallan näkökulmasta mitenkään poikkeuksellinen.

Ruotsissa poliisi julkaisi uudenvuoden alla vetoomuksen, jossa nostettiin esille virkavaltaa ja pelastusviranomaisia vastaan ilotuliteraketein tehdyt hyökkäykset. Ruotsin poliisin etujärjestön mukaan jopa demokratia voi olla uhattuna, kun hädänalaistenauttajia vastaan hyökätään, kertoi Ruotsin televisio SVT.

Suomessa ilotuliteilla tehty väkivalta poikkeaa Ruotsin tilanteesta, katsoo poliisi.

– (Meillä) tämä meno on ollut samanlaista joka uusi vuosi ainakin 20–25 vuoden ajan. Päinvastoin kuin Ruotsissa, ei ainakaan Turussa ole kirjattu yhtään poliiseja tai palomiehiä kohti ammuttua rakettia, Äikäs mainitsee.

– Sitä emme ole kirjanneet ylös, minkä ikäisiä raketteja ihmisiä kohti ampuneet henkilöt ovat olleet, sillä valtaosaa näistä ampujista poliisi ei ole tavannut henkilökohtaisesti lainkaan.

Myös Helsingissä nähtiin uutenavuotena ainakin yksi tapaus, jossa sivullisia ohikulkijoita ammuttiin ilotulitteilla Rautatieasemalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää