Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikoskomisario paljastaa 5 vinkkiä tietoturvalliseen jouluun – "Netissä kuka tahansa voi esittää Joulupukkia"

Rikoskomisario Teemu Hokkanen kertoo poliisin nettisivuilla pitämässään Poliisiblogissa tärkeimmät huomiot, joilla suomalainen ei joudu jouluna ikävyyksiin netin ihmemaailmassa.

Hokkasen mukaan poliisin tietoteknisen tutkinnan ryhmältä tuli ehdotus laatia kyberturvallisuudesta oma lista. Ylikomisario laati ryhmän pyynnöstä viiden kohdan listan.

– Jouluna monessa lahjasäkissä on uutta elektroniikkaa ja vapaapäivinä tulee vietettyä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa, Hokkanen muistuttaa.

– Kaikki nämä tuovat parhaimmillaan iloa ja ajankulua, mutta kaikkeen tieto- ja viestintätekniikkaan liittyy valitettavasti myös uhkia ja riskejä.

Alla siis ylikomisario Hokkasen oma viiden kohdan lista vinkeistä tietoturvalliseen joulunviettoon.

1) Käytä tietokoneissa ja mobiililaitteissa vähintään salasanaa tai suojakoodia. Säädä varsinkin mukana kulkevien laitteiden automaattinen lukkiutumisaika mieluummin minuutteihin kuin kymmeniin minuutteihin. Salaa tietosisältö ja päivitä ohjelmistot.

2) Vaihda kaikkien IoT (Internet of Things) -laitteiden mahdolliset salasanat ja päivitä ohjelmistot säännöllisesti. (IoT -laite on laite, joka tavalla tai toisella viestii tietoverkon yli. Näitä on perinteisten tietokoneiden lisäksi jo lampuista valvontakameroihin ja pesukoneista leivänpaahtimiin.)

3) Hoida varmuuskopiointi (viimein) kuntoon.

4) Joulu on antamisen aikaa. Tämä saattaa olla mielessä myös esimerkiksi sähköpostin ja sosiaalisen median kautta lähestyvillä petosrikollisilla, joilla voi olla useampikin ”lahjoituskohde” mielessä.

5) Muista, että Internetissä kuka tahansa voi esiintyä Joulupukkina.