Poistotekstiilille etsitään kuumeisesti käyttöä – Turku haluaa olla edelläkävijä

Telaketju-hankkeessa on Lounais-Suomen jätehuollon (LSJH) alueella selvitetty mahdollisuuksia poistotekstiilin hyödyntämiseen. Tekstiiliteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuuden ala, mutta tekstiilin kierrätys on vielä vähäistä.

Hankkeen päätarkoituksena on ollut tutkia ja kokeilla tekstiilin keräyksen, lajittelun ja kierrätyksen mahdollisuuksia.

– Ajatuksena on ollut selvittää poistotekstiilin käyttöä moninaisissa lopputuotteissa eri teollisuusaloille. Vielä ei ole homma paketissa tekstiilinkierrätyksen suhteen, mutta on hyvä, että mukana olevat eri tahot puhaltavat yhteen hiileen. Ei pelkästään kierrätys vaan myös tekstiilien tuotesuunnittelu on saatava kestäväksi. Se on tietenkin tärkein asia ja vähentää tekstiilijätteen syntyä, Telaketju-hankkeen projektipäällikkö Henna Knuutila Turun Ammattikorkeakoulusta muistuttaa.

Knuutilan mukaan kierrättäminen on saatava kuntoon, sillä tekstiilijätettä tulee aina syntymään. Tekstiilijätettä on toistaiseksi voitu hyödyntää uudelleen esimerkiksi kuitukankaana ja lankana. Avainasemassa on kehittää tekstiilijätteen tunnistusprosessia.

– Nyt materiaalin tunnistus tapahtuu vielä käsin, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus kehittää siihen laitteistoa. Tulevaisuudessa jalosteiden on oltava juuri sitä, mitä teollisuudessa tarvitaan. Esimerkiksi pitää pystyä takaamaan, että puuvillan osuus materiaalista on juuri se tietty määrä.

Tunnistus auttaa osaltaan siinä, että eri teollisuuden alat saadaan käyttämään kierrätysmateriaalia tuotannossaan.

– Tässä tarvitaan avuksi myös julkista valtaa. Pitää olla käytössä pakotteita tai ohjauskeinoja. Esimerkkeinä voivat olla erilaiset verovähennykset alan yrityksille tai että julkisissa hankinnoissa vaaditaan kierrätysmateriaalien käyttöä.

Knuutilan mukaan tahtotila tekstiilijätteen kierrätyksen kehittämiseen näyttää joka tapauksessa alueella hyvältä. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on myöntänyt kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin suunnattua tukea LSJH:n poistotekstiilin jalostuslaitoshankkeen käynnistämiseen. Myös Telaketju-verkoston toiminta jatkuu entistä vahvempana.

– Tällaista konsortiota ei muualla ole. Mukana on jo kymmeniä toimijoita, ja rakennamme nyt hyviä pohjia kohti kaupallisia tuotteita. Tarkoitus on olla hyvissä ajoin valmiina ennen vuotta 2025, jolloin EU:n jätedirektiivin muutoksen mukaan tekstiilijätteiden erilliskeräys pitää olla järjestettynä.

Mihin kodin tekstiilijätteet voi viedä?

Suoraan uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset vaatteet kannattaa entiseen tapaan joko myydä tarvitseville tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin.

Tällä hetkellä Lounais-Suomen jätehuollon vastuualueella ei ole poistotekstiilipisteitä erikseen, koska isolle tekstiilimassalle ei ole käyttöä lopputuotteena.

LSJH:n ohjeistus on, että loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit pitäisi viedä jätekeskukseen tai lajitteluasemalle. Kodin poistotekstiilejä voi tuoda maksutta Topinojan, Korvenmäen, Isosuon ja Rauhalan jätekeskuksiin sekä Auranmaan, Kemiönsaaren, Korppoon, Paimion, Perniön ja Yläneen lajitteluasemille.

Näiden lisäksi poistotekstiilejä otetaan vastaan TST-Texvex-myymälässä Kanslerintiellä myymälän aukioloaikoina. Sinne voi viedä käyttökelvottomat, kuivat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.Mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, tyynyjä, peittoja ja pehmusteita ei oteta vastaan.

Lisätietoa Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n nettisivuilta lsjh.fi ja tstry.fi/toiminta/poistotekstiilimyymala/

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut