Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MPK saattaa saada käyttöönsä omat aseet – "Tämä helpottaisi maanpuolustustyötä"

Kuluvalla viikolla 25-vuotistaivaltaan juhliva Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) on uusien haasteiden edessä.

Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta sekä laki ampuma-aselain muutoksesta ovat edenneet eduskunnan käsittelyyn.

Julkisuudessa huomiota on kerännyt se, että lain astuessa voimaan MPK:n sotilaallinen koulutus siirtyisi uudistuksessa Puolustusvoimille ja että lakimuutokset antaisivat MPK:lle mahdollisuuden hankkia aseita.

MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin päällikkö Petri Parviainen kuitenkin toppuuttelee innokkaimpia tahoja, jotka muutoksista meteliä pitävät.

– Kyse ei ole niin dramaattisesta muutoksesta kuin mitä median otsikoista on ehkä voinut kuvitella. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että esimerkiksi Helsingin koulutuspaikkaan saataisiin pari-kolmekymmentä uutta pistoolia ja reserviläiskivääriä, joita reserviläiset voisivat käyttää ammuntojen aikana, Parviainen muistuttaa.

Reserviläiset eivät siis saa aseita kotiinsa, vaan ne säilytetään tarkasti vartioituna ja turvallisessa säilössä Santahaminassa.

Mahdollinen lakimuutos kuitenkin mahdollistaa sen, että esimerkiksi sovellettua reserviläisammuntaa voitaisiin kouluttaa nykyistä nousujohteisimmin.

Samalla omat aseet mahdollistaisivat MPK:lle aiempaa yhtenäisemmän ampumaohjelmiston suunnittelun ja toteuttamisen.

– Jatkossakin ammunnan harrastaminen on suhteellisen edullista. Esimerkiksi puoli päivää Santahaminan ampumaradalla maksaa edelleenkin vain noin 20–30 euroa. Se kattaa niin patruunat, koulutuksen, vakuutusturvan kuin ratamaksunkin, Parviainen laskee.

Nuorten turvakurssit ovat olleet viimeisten vuosien aikana pääkaupunkiseudullakin hyvin suosittuja. Näillä kursseilla pääpaino on varautumis- ja turvallisuuskoulutuksessa. (Kuva: Tomi Auersalmi)

Vaikka suomalaisten maanpuolustustahto on tuoreen tutkimuksen mukaan lievässä laskusuunnassa, se ei MPK:n vauhtia ole hidastanut. Ensi vuonna yhdistyksellä on luvassa monia uusia avauksia.

Tulevia painopisteitä ovat MPK:n Etelä-Suomen piirissä alueellisen valmiuskeskuksen kehittäminen ja säteilymittausjoukkueiden koulutus. Myös kyberkoulutus on mukana kurssivalikoimissa.

– Lisäksi tähän mennessä on koulutettu jo satakunta henkilöä, joista tulee Helsingin metroasemilla sijaitsevien kallioväestönsuojien käytön toimijoita, kertoo MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin päällikkö Petri Parviainen.

Mahdollisen lakimuutoksen myötä Puolustusvoimien tilaamia kursseja ei enää järjestäisikään MPK, vaan Puolustusvoimat itse.

– Siitä huolimatta MPK antaa reserviläisille edelleen sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. Vaikka uusi laki tulisikin voimaan, Etelä-Suomen piirillä on jatkossakin noin 160 sotilaallisia valmiuksia kehittävää kurssia vuodessa, Parviainen muistuttaa.

Reserviläisten tärkein taito on ampumataito ja sitä tuetaan edelleen. Santahaminassa ratavuorot ovat erittäin suosittuja, mutta ampumaan pääsee yhä lisää halukkaita.

Nuorten turvakursseille osallistuu lukiolaisten lisäksi myös ammatillisessa koulutuksessa olevia. (Kuva: Tomi Auersalmi)

– Täysi-ikäisille järjestetään alkeisammuntoja, samoin pelkästään naisille tarkoitettuja ampumakursseja. Kurssilaiset ovat tähänkin saakka voineet lainata pistoolia tai reserviläiskivääriä, joten edes omaa asetta ei kurssilainen tarvitse, Parviainen kertoo.

Naisille yksi hyvä tapa päästä mukaan MPK:n toimintaan on osallistua Naisten valmiusliiton järjestämään Pihlaja 2019 -harjoitukseen, joka pidetään ensi syksynä Santahaminassa.

Samaisena viikonloppuna Santahaminassa järjestetään peräti toistakymmentä kurssia. Nämä kurssit keskittyvät muun muassa arjen turvallisuuteen, sähköittä selviämiseen ja henkiseen kriisinkestävyyteen.

Muut Uudellamaalla toimivat MPK:n koulutuspaikat sijaitsevat Tuusulassa, Porvoossa, Upinniemessä ja Hangon Syndalenissa.

Lue tästä, millaista vapaaehtoistyö on parhaimmillaan MPK:n riveissä.