Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maanpuolustusväen MPK täyttää 25 vuotta – Tuhannet kädet uurastavat nyt isänmaan asialla

Santahaminan Radioniemessä käy kuhina. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Helsingin koulutuspaikka vilisee maastoasuista väkeä, kun vapaaehtoiset reserviläiset laittavat varustehyllyjä järjestykseen.

Takana on monen harjoituksen vuosi ja vähintään yhtä vilkkaana alkaa vuosi 2019 – silloinkin tarvitaan vapaaehtoisia käsipareja jakamaan ja vastaanottamaan varusteita.

Perustamisryhmän tehtävänä on jakaa varusteet erilaisille maanpuolustuskursseille saapuville. Varusteita on lukuisia aina pakista taisteluvyöhön ja telttapatjasta maihinnousukenkiin saakka.

Yksi monista vapaaehtoisista on perustamisryhmässä pitkään mukana ollut Pirkko Laurila Häntä ei haittaa, vaikka onkin tällä hetkellä ainoa nainen miesten joukossa.

– Minut ainakin saa tulemaan mukaan juuri tämä samanhenkinen porukka. Tiukoistakin tilanteista selviää, kun ottaa mukaan hurtin huumorin, Laurila lataa.

Radioniemen varastopäällikkö, aktiivireserviläinen Timo Tuomi on toiminut perustamisryhmässä jo toistakymmentä vuotta.

– Äkkipäätä voisi kuvitella, että tämä homma olisi vain monotonista rättien jakamista, mutta ei se niin ole. Kaikki on suunniteltava etukäteen hyvin, sillä jos varustettavana on viikonloppuna 250 kurssilaista, yksityiskohtienkin on mentävä nappiin, Tuomi korostaa.

Olli ja Pirkko Laurila sekä Seppo Mäkinen ja Erkki Joukainen ovat maanpuolustustyön vapaaehtoisia MPK:n riveissä. He jakavat usein varusteita Santahaminan Radioniemessä.

Ryhmässä pisimpään olleilla Erkki Joukaisella ja Seppo Mäkisellä on vakaa näkemys siitä, mikä pitää yllä kipinää saapua kerta toisensa jälkeen Santahaminaan.

– Ryhmässä on hyvä yhteishenki ja tieto siitä, että täällä tehdään tärkeää työtä. Kaikilla on samankaltainen näkemys maanpuolustustyön tarpeellisuudesta, miehet pohtivat.

Molemmat toimivat myös Vääpelikillan riveissä.

Aiemmin Radioniemessä varastopäällikkönä toiminut Olli Laurila myöntää, että MPK:n vapaaehtoisilla on monta houkutusta olla viikonloppuisin toisaalla.

– Kyllä MPK kilpailee aina muiden toimijoiden kanssa vapaa-ajasta. Tänne tulevilla pitää olla rinnassa kipinä maanpuolustukseen, sillä aika harva muuten haluaa laittaa omaa aikaansa perjantaista sunnuntaihin varusteiden jakoon, Laurila myöntää.

– Mutta ne, jotka tähän sitoutuvat, ovat sitten kyllä erinomaista porukkaa. Tännehän voi vapaasti tulla vaikka kokeeksi katsomaan, millaista puuhaa tämä on.

Vaikka kaikki ovat MPK:n riveihin tervetulleita taustoihin ja sotilasarvoon katsomatta, yhdenlaisia vapaaehtoisia ei mukaan haluta: omin päin heiluvia ramboilijoita.Myöskin ääriliikkeisiin kuuluva joukko suljetaan armotta pois.

– Aitoa ja tervettä maanpuolustushenkeä ei missään nimessä pidä sotkea kiihkonationalismiin, eikä sellaiselle ole MPK:ssa mitään sijaa, Tuomi muistuttaa.

– Toisaalta on niin, että joukon paine kyllä karsisi sellaisen aineksen hyvin nopeasti pois täältä. Tolkun ihmisiä täällä ollaan.

MPK viettää 25-vuotispäiväänsä 14. joulukuuta 2018.

Lue tästä, miten työn alla oleva uusi aselaki vaikuttaisi toteutuessaan MPK:n toimintaan.