Eurooppa 3 palaa lavalle – superhitti oli päätyä Matin ja Tepon esitettäväksi

Eurooppa 3 vuosimallia 2018. Panu Riihiluoma (vas.), Markku Tuomi. V. V. Riihiluoma, Erkka Makkonen ja Petteri Riihiluoma. Suvi Riihiluoma

Tomi Kangasniemi

Eurooppa 3 -yhtye on monille tuttu etenkin kestohitistään Älä unohda minua Vuoden 1989 biisi toi piikkiöläisbändille menestysputken, joka huipentui esiintymiseen Ruisrockin päälavalla.

– Sitä tehdessä ei ollut sellainen olo, että tämä on hitti, bändin keulakuva ja biisintekijä V.V. Riihiluoma kiteyttää nyt liki 30 vuotta biisin ilmestymisen jälkeen.

V.V:n veli ja bändin kosketinsoittaja Panu Riihiluoma kertoo, että ainakin Matti ja Teppo aavistivat biisin hittipotentiaalin.

– Matti ja Teppo halusivat tehdä biisin itse omalle levylleen. He soittelivat biisejämme tyttärelleen, ja tämä nousi esiin. He tajusivat, että tämä uppoaa nuoriin.

Levynteko oli nuorille miehenaluille kova juttu. Ensin yritettiin Finnvoxin studioilla Helsingissä. Lopulta siirryttiin kotoisempiin maisemiin Auran Panimolle.

Rokkielämä ja Suomen isot tanssilavat tulivat seuraavina vuosina Eurooppa 3:lle tutuksi. Heille keikkaelämä oli vielä tavallista eksoottisempaa, sillä Riihiluoman veljekset varttuivat adventistien ylläpitämän Toivonlinnan sisäoppilaitoksen maisemissa. Veljesten äiti opetti siellä, ja siellä on edelleen myös perheen kotitalo.

– Olimme pahoja poikia niissä raameissa. Ei siellä ymmärretty, mitä sähkökitaran räminä on. Broidi hankki ekaksi kitaran, opetteli kahta sointua ja alkoi heti tekemään biisejä. Muut innostuivat siitä, Panu muistelee.

– Valkoisella pystytukalla sai siellä aikaiseksi kapina-meininkiä. Ei tarvinnut impata butaania, V.V. naurahtaa.

V.V:n mukaan hän on vasta myöhemmin tullut ymmärtäneeksi, kuinka erilaista elämää he viettivät.

– Yhteisössä kaikki ajattelivat samalla tavalla, ja jotkut asiat olivat kummallisia normi-suomalaisuuteen verrattuna. Kun syntyy ja kasvaa elämään tuollaisessa yhteisössä, se jättää pysyvän jäljen, vaikkei se enää edustaisi omia ajatuksia, V.V. lisää.

VV:n mukaan alkuaikoina hänen haaveensa oli päästä Eurooppa 3:n kanssa vastaavanlaiseksi menestysbändiksi kuin Dingo. Viidessä vuodessa ajatukset muuttuivat.

– Aika monelle artistille levy-yhtiön herrat osoittavat paikkansa. Me olemme voineet ylpeydellä tehdä mitä haluamme.

V.V. kertoo, että hän kyllästyi 1990-luvulla täysin musiikkimaailmaan eikä edes kuunnellut musaa vuosiin. Vähitellen paluu kuitenkin alkoi siintelemään mielessä. Vuonna 2001 tehtiin Pakko matkustaa -levy.

Seuraava paluu tapahtui vuonna 2010, kun Eurooppa 3 teki uudella kokoonpanolla albumin Tule tyttö.

Nyt kasassa on tavallaan kolmas Eurooppa 3. Riihiluoman veljesten lisäksi bändissä on Panun poika Petteri sekä kaksi meritoitunutta soittajaa, jotka ovat tuttuja monista kokoonpanoista: kitaristi Erkka Makkonen ja rumpali Markku ”Mäikkä” Tuomi

– Edelliskeväänä V.V. pyysi soittamaan kitaraa. Hän on itsenäinen biisintekijä ja tuo mulle kohtuullisen valmiita juttuja, joihin teen kitararaitoja. Pari uutta soittajaa muuttaa bändiä, mutta V.V:n tunnistettava lauluääni on Eurooppa 3:n tavaramerkki. Hyvät sanoitukset on tärkeä syy itsellekin lähteä messiin, Makkonen kertoo.

Kun rumpalin tarve nousi esiin, lähestyttiin ”Mäikkää”. Tarvittiin Makkosen kutsu”teelle”, ja homma kristallisoitui.

– Makkonen soitti biisejä, ja ne kuulostivat makealta, Mäikkä tiivistää.

V.V. kehuu uusia bändiläisiä. Osaavat muusikot ovat tuoneet hyvää fiilistä.

Omista sanoituksistaan V.V. kertoo, että aihepiirit ovat muuttuneet. Kun nuorempana tuli kirjoitettua pitkälti ihmissuhdeproblematiikasta, nyt tematiikka on erilaista. Biisintekotapa ei taas ole välttämättä muuttunut.

– Teen biisejä tajunnanvirtatekniikalla. On osia, jotka ponnistavat sointukulusta ja osa tippuu taivaalta. Mutta aina jokainen vaihe vaatii puhdasta työtä. Musiikki antaa mahdollisuuden pohtia omaa itseään, V.V. miettii.

Turkulaiset pääsevät nauttimaan uudesta Eurooppa 3:sta Apollon keikalla tulevana lauantaina. Ohjelmassa on tietenkin bändin suurimmat hitit, mutta myös yllätyksiä.

– Jotain spesiaalia on luvassa, V.V. heittää.

Eurooppa 3 Apollo Night Clubissa lauantaina 8. 12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu