Varissuon aluepoliisi: "Turussa ylivoimaisesti vaarallisin paikka on keskusta"

TURVALLISUUS Varissuon aluepoliisi Vesa Jauhiaisen mukaan alue on selvästi mainettaan parempi.

Vesa Jauhiainen Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Varissuon aluepoliisi Vesa Jauhiainen tuntee kaikki ja kaikki tuntevat hänet. Tältä ainakin tuntuu, kun istuu hänen kanssaan hetken Varissuon Liikekeskuksen kauppakäytävällä.

– Olen ollut täällä aluepoliisina vuodesta 2006. Lisäksi olen Varissuon koulun ja Turun normaalikoulun koulupoliisi. Alueen lapset ja nuoret tulevat tutuiksi, ja koen sen rikkaudeksi. Saan tietoa ja koulu nopeasti apua, Jauhiainen kertoo.

Jauhiainen on oikea henkilö vastaamaan myös siihen, millainen Varissuo oikeasti on.

– Selvästi mainettaan parempi. Sosiaalinen syrjäytyminen ja kielelliset ongelmat näkyvät, mutta Turussa ylivoimaisesti vaarallisin paikka on Turun keskusta. Kun katsotaan rikosilmoituksia henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista, Varissuo on vasta viidennellä sijalla, Jauhiainen muistuttaa.

Poliisin kannalta Varissuon ongelmat ovat niitä tyypillisiä. Kun kapakat tyhjenevät, ja ihmiset eri sosiaaliluokista kohtaavat, alkaa tapahtumaan. Muuten on hiljaista.

– Työttömyys on näkyvin ongelma, se vie helposti väärille poluille, Jauhiainen kiteyttää.

Varissuolla asuu tunnetusti paljon maahanmuuttajia, ja kotoutumisessa riittää haasteita. Turun vastaanottokeskukseen tulevista ja oleskeluluvan saaneista lähes 80 prosenttia muuttaa Varissuolle asumaan. Se ei ole kenenkään etu.

– Jos paikassa on jo satoja saman kielialueen ihmisiä, on helppo olla tekemissä vain heidän kanssa. Silloin ei opi kieltä.

Myös tapakulttuurien erilaisuus luo kahnauksia. Tästä puhuvat viereiselle penkille asettuneet paikallisetkin.

Jauhiainen kertoo, että hänellä on paljon muslimikavereita ja naisten asema nousee aika ajoin puheeksi. Maahanmuuttajanaisten elämä voidaan tehdä vaikeaksi, jos heiltä estetään tutustuminen kantasuomalaisiin ja kielen oppiminen.

– Keskustelen avoimesti muslimien kanssa, eivätkä he voi kiistää näitä.

Jauhiainen on kuitenkin luonut alueella hyvät suhteet niin kantasuomalaisiin kuin maahanmuuttajiinkin.

– Maahanmuuttajayhteisöissä korkeampi ikä on etu. Sillä saa respektiä. Enkä minä kauhean pieniin asioihin puutu, hän kertoo.

Jauhiaisen etuna on, että hän on työskennellyt alueella pitkään. Hän kehuu koulujen henkilökuntaa. Työtä tehdään sydämellä ja yhteen hiileen puhalletaan. Alueella toimii myös monia yhdistyksiä, jotka tekevät tärkeää työtä kotouttamisen ja tasa-arvon puolesta.

Varissuo-Lauste-Vaala-yhdyskuntatyöryhmä kokoaa kaikki toimijat, niin viranomaiset kuin yhdistyksetkin, yhteen kahdesti vuodessa.

– Myös ostarilla helpottaa, kun täällä on ollut pitkään samat vartijat. Tunnetaan hyvin ja voidaan kartoittaa tilannetta yhdessä.

Korttelipoliisien tarve on aika ajoin noussut keskusteluihin. Aikoinaan Turussakin oli joka lähiössä oma korttelipoliisinsa. Määrärahojen leikkaukset iskivät, ja korttelipoliisit katosivat katukuvasta.

Nyt Turkuun on luvassa kaksi määräaikaista aluepoliisin virkaa, ja Jauhiaisen mukaan tulevaisuudessa toivon mukaan enemmänkin.

– Se on ennaltaehkäisevää työtä. Se tuo turvallisuuden tunnetta, kun poliisi näkyy, hän muistuttaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Turku kyseli turvallisuudesta – liikenne ja häiriökäyttäytyminen huolettavat 26.10.2018 14:38
  2. "Ei täällä sentään autoja polteta niin kuin Ruotsissa" – asukkaat kertovat, minkälainen lähiö Varissuo on 9.9.2018 8:00

Kommentoi

Palvelut