Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n ylilääkäri US:lle: "Steiner-kouluissa on nyt riski sairastua tuhkarokkoon"

Kohu rokottamatta jääneiden lasten sairastumisesta tuhkarokkoon jatkuu Suomessa. Noin joka kolmannessa kunnassa tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus jää alle laumasuojan edellyttämän 95 prosentin rajan.

Rannikko-Pohjanmaalla sijaitsevassa Luodossa rokottamaton lapsi on vastikään sairastunut tuhkarokkoon ja alueen rokotussuojaa on pikaisesti tehostettu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kartoittanut mahdollisia riskipesäkkeitä paitsi kunnallisella myös paikallisella tasolla

THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö, ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo nyt verkkolehti Uudelle Suomelle yllättävästäkohteesta, jossa saattaa piillä seuraavan tuhkarokkoepidemian siemen.

– Meillä on esimerkiksi antroposofisia yhteisöjä ja Steiner-kouluja ja muita, missä on alhainen rokotuskattavuus. Niitä on ympäri Suomea, Puumalainen muistuttaa US:n haastattelussa.

– Jos sellaiseen yhteisöön tulee tuhkarokkotapaus ulkomailta, niin riski sen leviämiseen on paikallisesti olemassa, vaikka kunnan rokotuskattavuus olisi muuten 99 prosenttia. Eli jos tämä yksi prosentti sattuu olemaan samassa paikassa, tauti voi levitä, hän sanoo US:lle.

Steiner-koulujen opetus perustuu itävaltalaisen Rudolf Steinerin kehittämään antroposofiseen Steiner-pedagogiikkaan.

Steiner itse suhtautui rokotuksiin kielteisesti, koska niillä puututaan karman lain toimintaan ja näin ollen estetty tarpeellinen kärsimys joudutaan kokemaan seuraavassa jälleensyntymässä.

Lohjan Sammatissa toimivassa Steiner-koulussa todettiin vuonna 2014 tuhkarokkotapaus, jonka yhteydessä paljastui, että peräti puolet koulun oppilaista oli jätetty rokottamatta.

Ylilääkäri Puumalainen korostaa, että laumasuojan kannalta yksittäisen maakunnan tai kunnan rokotuskattavuus ei kerro kaikkea. Laumasuojalla tarkoitetaan niin korkeaa rokotekattavuutta, että tartuntatauti ei kasva yhteisössä epidemiaksi. Avainsana on Puumalaisen mukaan yhteisö.

Yksittäisen kunnan lukua oleellisempaa on Puumalaisen näkemyksen mukaan siis pystyä arvioimaan, miten todennäköisesti esimerkiksi tuhkarokko leviäisi tartunnan saaneen lähipiirissä, esimerkiksi koulussa tai muussa tiiviissä yhteisössä.

Koko Suomessa toimii yli kaksikymmentä Steiner-pedagogiikkaa noudattavaa koulua, joista seitsemän sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Näissä kouluissa ei ole todettu tuhkarokkotapauksia.

Steinerkasvatuksen liitontoiminnanjohtaja Pia Palekiistää, että Steinerin pedagogiikkaa noudattavissa kouluissa kannustettaisiin rokottamattomuuteen.

– Se ei pidä paikkaansa. Näissä kouluissa toimii kunnallinen kouluterveydenhoito, jonka piirissä kaikki oppilaat ovat, aivan samoin kuin muissakin kouluissa, Pale toteaa.

– Koulut eivät anna perheille ohjeita terveydenhoidossa. Rokotusasiat ovat perheiden yksityisasioita, joihin koulu ei vaikuta.

Palen mukaan Suomessa toimivien steinerkoulujen nimeäminen yhteisöiksi, joissa olisi kategorisesti alhainen rokotuskattavuus on perusteetonta.

Edit 5.12. klo 10.01: Lisätty juttuun ja otsikkoon lähteeksi Uusi Suomi. Lisätty myös linkki THL:n materiaaliin.

Edit 5.12. klo 15.40: Lisätty juttuun Steinerkasvatuksen tiiton puheenjohtajan Pia Palen kommentit.