Mitä olisikaan joulu ilman mausteisia piparkakkuja tai joulupuuro ilman kanelia? – Tuttu mauste on hyväksi myös terveydelle

Tähtianista, neilikkaa, inkivääriä, kanelia, kardemummaa ja fenkolia. Mausteita, jotka sopivat jouluun. Outi Paappanen

Eija Quinlan

Joulun tutut mausteet tuovat jo ennakkotuoksua joulusta. Kun avaa piparkakkumaustepussin, tulvivat mieleen muistot jo lapsuudenkin jouluista.

Piparkakkumausteseoksessa on perinteisesti pomeranssia, kanelia, neilikkaa ja inkivääriä. Sitä käytetään arvatenkin pääasiassa silloin, kun leivotaan piparkakkuja itse tehdystä taikinasta.

Suomalaista joulutunnelmaa ei varmaan olisi ilman kanelia; joulupuuro ja kaneli kuuluvat niin tiiviisti yhteen.

Kanelitanko, jota saadaan kanelipuun kuoresta, on maailman vanhimpia ja tunnetuimpia mausteita. Se sopii hyvin kuumien juomien ja marinadien maustamiseen, kiisseleihin ja aasialaisiin ruokiin.

Kassiakaneli on yleisin Suomessa myytävä kaneli. Toinen, hieman kalliimpi lajike on ceyloninkaneli, joka on myös useasti kanelia syövien terveystietoisten valinta pienemmän kumariinipitoisuutensa vuoksi.

Mausteilla voi myös olla positiivisia terveysvaikutuksia.

Esimerkiksi Uutispalvelu Duodecimin mukaan pakistanilaistutkimuksen perusteella tyypin 2 diabeetikkojen kannattaa käyttää puuronsa ja muiden ruokiensa maustamisessa kanelia. Tutkijat nimittäin havaitsivat, että kaneli alentaa diabeetikoiden verensokeria sekä pienentää heidän rasva- ja kolesterolipitoisuuksiaan. Tutkijat ehdottavatkin, että diabeetikot sisällyttäisivät kanelin ruokavalioonsa, sillä se näyttää pienentävän sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä.

Myös esimerkiksi inkiväärin on tutkimuksissa todettu voivan vähentää tulehdusta ja infektioiden määrää. Inkivääri onkin etenkin sisältämänsä gingerolin ansioita luontoäidin lääkekaapin tehokkaimpia kasveja.

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet varovaisia mausteiden käytössä, mutta rohkeus mausteiden käyttöön kasvaa sitä mukaan kun niitä opitaan käyttämään.

Mausteillavahvistetaan ja korostetaan ruoan omaa makua. Niillä saadaan ruokaan vaihtelevia makuja ja annetaan ruoalle oma erityinen makuvivahde. Mausteet myös antavat ruoalle herkullisen ulkonäön ja tuoksun.

Mausteita käytetään ensisijaisesti makuominaisuuksien takia, mutta ne edistävät myös ruoansulatusta. Mausteet estävät bakteerien kasvua sekä ruokaa happanemasta ja homehtumasta. Mausteiden maku, tuoksu ja muut ominaisuudet johtuvat niiden eteerisistä haihtuvista öljyistä.

Ruoan ulkonäköön voi vaikuttaa esimerkiksi värjäämällä ruokaa punaiseksi paprikalla tai keltaiseksi currylla tai sahramilla.

Lähde: Evira; https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/joulu/joulumausteet: meira.fi/fi/maustaminen/maustetietous; kuntoplus.fi; Uutispalvelu Duodecim (Diabetes Care 2003;3215-3218)

Jouluisia mausteita

Pomeranssi

Pomeranssi on sitruspuu, josta käytetään pomeranssihedelmän kuivattu ja jauhettu kuori. Jauhetun pomeranssinkuoren maku on voimakas ja appelsiininkuorimainen. Se sopii piparkakkujen mausteeksi, maustekakkuihin, juomiin ja hedelmäjälkiruokiin. Pomeranssissa on voimakas appelsiinikuorimainen maku.

Tähtianis

Tähtianiksen kauniissa kuivatuissa hedelmissä on tavanomaista anista voimakkaampi ja lakritsaisempi maku, eikä ruoan maustamiseen tarvita montaa kappaletta. Se on kiinalaisissa ruoissa paljon käytetty mauste, joka sopii myös vaalealle lihalle, hilloihin ja kuumiin juomiin, vaikkapa glögiin. Tähtianista voi käyttää myös lämmittävässä chaissa.

Kardemumma

Suomalaisille tutun pullataikinan vakiomauste kardemumma on paljon monipuolisempi mauste kuin yleensä luullaan. Intialaisessa keittiössä kardemumman siemeniä käytetään paljon. Joulun aikaan kardemummalla voidaan maustaa vaikkapa teeglögi tai jouluaterian alkuruoaksi sopiva lanttusosekeitto. Kardemummaa voi kokeilla myös joulukinkun kuorrutukseen.

Neilikka

Voimakkaan makuinen neilikka on itse asiassa trooppisen puun kuivattu kukannuppu. Kokonaiset neilikat ovat perinteinen joulukinkun koriste ja niitä käytetään myös kuumien juomien, kuten vaalean omenaglögin sekä liemien ja silli-, silakka- ja etikkasäilykkeiden maustamiseen. Jauhettu neilikka maustaa piparkakkuja ja maustekakkuja. Se sopii myös joululimppuihin, kuten portterileipään.

Inkivääri

Kuivattua ja jauhettua inkiväärin juurta käytetään muun muassa piparkakkujen, maustekakkujen ja omenaleivonnaisten mausteena. Se sopii hyvin myös porsaanlihalle sekä aasialaisiin ruokiin. Inkivääri sopii tuoreena tai kuivattuna joulun juomiin, vaikkapa inkivääriglögiin.

Fenkoli

Fenkoli on monille tuttu maku joulupataleivässä. Se muistuttaa vahvasti lakritsia. Maustefenkolin siemenet sopivat mainiosti myös kalakeittoon ja kasvisruokiin sekä kurkkusäilykkeiden mausteeksi. Fenkolinsiemeniä voi käyttää myös pikkuleivissä tai kurpitsalaatikossa.

Kurkuma

Kauniin keltainen ja voimakkaasti värjäävä kurkuma on hittimauste, jolla uskotaan olevan myös paljon positiivisia vaikutuksia terveyteen. Kurkuma antaa värin currymausteseoksiin ja sitä käytetään muutenkin paljon aasialaisissa ruoissa. Nykyään kaupoista voi löytää myös tuoretta kurkumanjuurta. Kurkumajuurella voi värjätä munatotin keltaiseksi, tai sillä voi tehdä trendikkään kurkumalatten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu