Tuleeko taas rähinää? Poliisi ei voi estää uusnatsien marssia Helsingissä – ainakin 7 mielenosoitusta luvassa

ITSENÄISYYSPÄIVÄ Seitsemän ryhmää on jo ilmoittanut kokoontumisestaan, ja lisää odotetaan. Myös Linnan juhlien edustalle on tulossa mielenilmaus.

toimitus

Suomen itsenäisyyspäivänä on perinteisen itsenäisyyden juhlinnan lisäksi odotettavissa sekä äärioikeiston että anarkistien mielenilmauksia Helsingin keskustassa.

Poliisilla on luvassa kiireinen päivä ja ilta, koska poliisi huolehtii Linnan juhlien järjestelyjen sujumisesta ja varaa resursseja myös mielenosoituksiin.

– Lisäapua saadaan joka puolelta Suomea, käytännössä lähes jokaisesta poliisilaitoksesta, kuten esimerkiksi Vantaalta ja Lahdesta, kertoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista.

Hän on itsenäisyyspäivän poliisiorganisaation yleisjohtaja Helsingissä.

Torstaihin mennessä jo seitsemän ryhmää oli ilmoittanut kokoontumisestaan.

– Uskon, että niitä tulee lisää, Kujala sanoo.

Kokoontumisestaan ilmoittaneiden joukossa on aikaisempinakin vuosina nähty kansallismielisten 612.fi -yhdistyksen soihtukulkue. Kulkue kokoontuu Töölöntorilla itsenäisyyspäivän iltana kello 18.30 ja suuntaavat torilta Hietaniemen hautausmaata kohti.

– Ovat siellä kello 19 hujakoilla, Kujala sanoo.

Myös uusnatsit marssivat kaduilla, vaikka kaksi oikeusastetta on kieltänyt heidän järjestönsä PVL:ltä toiminnan Suomessa. Päätöksestä on kuitenkin valitettu, eikä poliisi voi estää vallauskumousta kannattavien natsimielisten marssia.

– Meillä on yksityishenkilön tekemä ilmoitus mielenilmauksesta, joka on nimeltään Kohti vapautta. Se viittaa hyvinkin pitkälle vastaavaan asiaan, mikä viime vuonna oli PVL:n tapahtuma. Kokoontumisen paikka ja reitti on vielä katsottava johtuen siitä, että heidän esittämänsä paikat ovat varattuja, kun on niin paljon markkinatoreja.

(Katso videolta, miten PVL:n ja heitä vastustaneiden anarkisten marssit etenivätviime vuonna. Juttu jatkuu videoiden jälkeen.)