Riistareseptit ovat yleensä peräisin ajalta, jolloin ei ollut edes paistomittareita – nyt on tarjolla uusia ohjeita

RUOKA Metsästävä ruokatoimittaja Kati Pohja keräsi kansiin yli 80 riistareseptiään neuvoksi aloittelijoille ja inspiraatioksi konkareille.

Kati Pohjalle metsästys on harrastus, joka saa viettämään runsaasti aikaa raikkaassa luonnossa puolison ja koirien kanssa. Mikko Mäntyniemi

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomessa on noin 300 000 metsästäjää, joiden saaliit valmistetaan kotikeittiöissä usein perinteisillä resepteillä. Tutut ruokaohjeet ovat saattaneet kulkea suvussa pitkään.

Riistaa lautaselle -kirjan syksyllä julkaissut ruokatoimittaja ja -kirjailija Kati Pohja pitää klassikkoja arvossaan, mutta suhtautuu itse riistaan modernimmin.

Hänelle riista on raaka-aine, jota voi käyttää kekseliäästi, kuten mitä tahansa lihaa.

– Kirjasta saamani palautteen perusteella uskallan sanoa, että moni kaipaa riistalle uusia käyttötapoja, Pohja kertoo.

– Pakastin voi olla täynnä riistaa, mutta sille ei oikein keksitä käyttöä. Toki on heitäkin, jotka haluavat pysyä visusti samoissa ohjeissa.

Yksi perinteinen neuvo on maustaa riista vain suolalla ja mustapippurilla. Pohja neuvoo unohtamaan sen muiden vanhojen oppien ohella ja kokeilemaan rohkeasti uusia.

Koskemattomia sääntöjä on oikeastaan vain kaksi: karhun ja villisian lihat on kypsennettävä läpikotaisin. Hän nostaa esimerkiksi teeren, jonka liha on tapana keittää kypsäksi mausteliemessä. Lopputulos on saanut turhan monet toteamaan, ettei teerenlihassa ole kehumista.

Kati Pohjan mukaan ongelma ei ole lihassa, vaan huonossa ohjeessa.

– Se on todennäköisesti lähtöisin ajalta, jolloin ei ollut edes paistomittareita, Pohja arvelee.

– Kun käytössä oli vain puuhella tai leivinuuni, olivat ruokatekniset mahdollisuudet aivan muuta kuin nykypäivän varustelutasolla.

Hän nostaa teeren riistaruokien kärkikastiin. Se onnistuu, kun paistaa teerenlihalle ruskean pinnan ja hauduttaa sen kastikkeessa 58-asteiseksi eli siten, että lopputulos on puolikypsä.

– Teeren rintafileet smetana-kantarellikastikkeessa on yksi parhaista syömistäni riistaruoista, mutta nämähän ovat makuasioita.

Metsästäjien lisäksi Pohja toivoo kirjansa löytävän muutkin kotikokit, koska riista on ekologista ja eettistä lihaa.

Hän on metsästänyt nelisen vuotta yhdessä puolisonsa, valokuvaaja Mikko Mäntyniemen kanssa.

Kun liha on hankittu lautaselle työllä ja vaivalla, sitä syödään arvostaen ja kunnioittaen.

Pohja sanoo olevansa tarkka siitä, ettei hävikkiä synny. Siksi hän kirjoitti kirjaansa myös ohjeita sisäelimille ja muille osille, joita ei aina hyödynnetä.

Linnun jaloistakin hän keittää herkullisen liemen.

– Se on osa sitä, että haluamme olla eettisiä metsästäjiä.

Kotikokkeja, joille riista on raaka-aineena uusi tuttavuus, hän neuvoo aloittamaan hirvestä tai peurasta, joita voi työstää naudanlihan tavoin. Erot maussa huomaa kyllä.

Ja jos lähipiirissä ei ole yhtään metsästäjää, jonka saaliiseen voi päästä osalliseksi, on suunnattava kauppaan tai kauppahalliin.

– Suosittelen tutustumaan myös kauppojen pakastealtaiden valikoimiin. Ne voivat yllättää iloisesti, Pohja sanoo.

Hän kannustaa kysymään kauppiaalta, onko haluttua riistaa mahdollista hankkia, jos sitä ei ole tarjolla. Toinen vaihtoehto on suoramyynti.

– Googlaamalla löytyy riistaa, jota voi ostaa suoraan metsästäjiltä ja muilta tahoilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää