Putkivaurio sulki Biologisen museon heinäkuussa – milloin se avautuu uudestaan?

Intendentti Pekka Käär on erittäin tyytyväinen kaiteeseen, joka auttaa kulkemaan turvallisesti jyrkähköä mäkeä ylös ja alas. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Turun Biologinen museo jouduttiin sulkemaan 10. heinäkuuta, kun museon wc-tiloissa havaittiin putkivaurio, joka vaati välitöntä korjaamista. Neitsytpolulla, Urheilupuiston kupeessa sijaitseva museo on ollut suljettuna siitä lähtien.

– 1960-luvun alussa tehty putki oli pikku hiljaa valuttanut vettä rakenteisiin ja alakerran katto oli jo hilseillyt, joten lattia piti purkaa. Lattiassa ollut komea kaareva holvaus hävisi samalla, mutta taitava muurari onnistui tekemään uuden samanlaisen holvauksen, intendentti Pekka Käär kertoo.

Museon kuukausia jatkunut kiinniolo ei kuitenkaan johdu enää vain vauriosta vaan remontista, joka päätettiin toteuttaa samalla.

– Vanhan wc:n paikalle rakennetaan inva-wc ja koska pohjarakenne muuttui, piti hakea rakennuslupa. Sen käsittely on kestänyt pitkään, mutta toivottavasti lupa tulee ihan lähipäivinä ja museo saadaan auki vuodenvaihteen paikkeilla.

– Jos wc:ssä olisi rakennettu vain vanhan päälle, olisi museo saatu avattua nopeammin, mutta saavutettavuus olisi kuitenkin jossain vaiheessa tehty paremmaksi. Nyt siihen tarjoutui mahdollisuus surkean sattuman kautta. Remontti on suurin täällä vuosikymmeniin. Viime remontissa laajennettiin myymälää viitisen vuotta sitten, Pekka Käär sanoo.

Käär viittaa saavutettavuudella inva-wc:n lisäksi Biologisen museon pihan parannuksiin. Kadulta museolle kulkevalle jyrkähkölle väylälle, joka on talvisin liukas, on tullut kaide ja piha sekä komea rakennus ovat saaneet kunnon valaistuksen.

– Biologisen museon ympäristö on ollut pitkään melko pimeä. Nyt kulkureitti ja talo on valaistu sopivasti. Museo voisi olla nykyistäkin paremmin valaistu, jotta se näkyisi Samppalinnan mäkeen ja Neitsytpolun yläpäähän.

Vesivahinko ei tuottanut mitään vahinkoja museon näyttelylle eikä kokoelmille. Remontin aikana voidaan kuitenkin tehdä huoltoa perusnäyttelylle kunnostamalla muutamia dioraamoja, joissa täytetyt eläimet ovat luonnollisessa ympäristössään.

Remonttiaikaa on hyödynnetty myös niin, että sekä Biologisen museon että Museokeskuksen Kalastajankadun varastoissa olleet eläimet on siirretty uuteen sijaintiin.

Turun Biologisen museon kannalta putkivaurio tuli harmilliseen aikaan, sillä museon kävijämäärä on ollut kasvussa jo muutaman vuoden.

– Suosio on tosiaan ollut viime vuosina uskomaton. Vuonna 2017 museolla oli yli 20000 kävijää, kun takavuosina kävijäluku oli vuositasolla 12000-13000. Kasvu on hieno juttu museolle, jonka idea ja näyttely on ollut todella pitkään sama, intendentti Pekka Käär iloitsee.

Biologinen museo

Museo avattiin 15.7.1907. Biologinen museon perustaminen sai alkunsa lahjoitusvaroin vuonna 1902.

Turun kaupunginvaltuusto sai 50 000 markan lahjoituksen tuntemattomalta henkilöltä myöhemmin ilmoitettavaa tarkoitusta varten. Lahjoituksen tekijäksi paljastui liikemies, Ruotsin varakonsuli Alfred Jacobsson sekä hänen puolisonsa Hélène.

Jacobssonin johtama rakentamistoimikunta kutsui Tukholman näyttelyn suunnittelijan Gustaf Kolthoffin neuvottelemaan Turkuun pystytettävästä museorakennuksesta ja sen näyttelyistä. Kolthoff itse pyydysti ja täytti poikansa Kjell Kolthoffin kanssa näyttelyyn sijoitetut eläimet. Kjell Kolthoff myös maalasi öljyvärein dioraamojen kangastaustat.

Museon 13 dioraamaa kertoo Suomen kasvillisuudesta ja eläimistöstä Turun saaristosta aina Lapin tuntureille asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää