Turun kaupunginjohtajan äiti Seija Arve ottaisi vanhustenhoitoon mallia Euroopasta: "Ikäihmisten omia mielipiteitä pitäisi kuunnella vielä enemmän"

Seija Arve. Ohto Lankila

Ohto Lankila

– Meillä Suomessakin olisi varaa oppia keskieurooppalaisesta vanhustenhuollosta, sanoo Seija Arve ja näyttää kuvia keskieurooppalaisista vanhainkodeista.

Turun kaupunginjohtajan Minna Arven äitinäkin tunnettu Seija Arve on tehnyt pitkän uran vanhustenhoidon parissa. Hänen mukaansa suomalaisilla olisi opittavaa erityisesti ikäihmisten mielipiteiden kuuntelussa.

– Jos ajatellaan sitä, mihinpäin vanhustenhuolto on kehittynyt, niin minun mielestäni pitäisi vielä enemmän kuunnella ikäihmisten omia mielipiteitä ja tehdä sen mukaan, mitä he haluavat, hän sanoo.

Arve kaivaa esille pienen esitteen omilta työajoiltaan. Hän osoittaa yliviivaustussilla merkittyä vanhuspalvelulain kohtaa, jossa sanotaan: ”Vahvistaa iäkkään henkilön mahdollisuutta vaikuttaa hänelle järjestettävien sosiaali- ja terveyspalvelujen sisältöön ja toteuttamistapaan ja osaltaan päättää niitä koskevista vallinnoista”.

– Juuri tämä valinnanvapaus, mistä nykyäänkin puhutaan paljon, on tässä esitetty hyvin ja sellainen, mitä minä kannatan. Ja jos he eivät itse pysty päättämään esimerkiksi pitkälle edenneen muistisairauden johdosta tai lähiomaista ei löydy, niin meillä on valtavasti tutkittua tietoa hoitotyön tukena, josta pystytään katsomaan, millaista hoitoa he tarvitsevat, kertoo Arve.

Arve valittiin viime viikon seurakuntavaaleissa Katariinanseurakunnan seurakuntaneuvoston jäseneksi.

Tavoitteena hänellä on parantaa ikähaitarin molempien päätyjen: ikäihmisten ja pikkulasten palvelujen kehittämistä seurakunnassa.

Seurakuntien jäsenmäärät vähenevät ja niiden talous on tiukoilla. Mitä pitäisi tehdä? Seija Arve toivoo seurakunnan lisäävän näkyvyyttään.

– Seurakunta ei ole näkynyt tarpeeksi ihmisille. Juttelin juuri naapurin kanssa, ja hänkin sanoi, että vaikka meillä on seurakuntatalo ihan vieressä, ei se näy asukkaille mitenkään. Toivoisin myös, että uusi arkkipiispa Tapio Luoma osallistuisi siihen, että viedään seurakuntaa sieltä kirkon sisältä myös ulos, Arve sanoo.

– Jos joku menee ehdottamaan veronkorotusta, niin sitä minä en kannata. Pitäisi puuttua näihin seurakunnan rakennuksiin ja tiloihin ja miettiä, onko kaikki niistä tarpeellisia. Asia, josta ei missään nimessä saa luopua, ovat ikäihmisten ja lasten palvelujen kanssa työskentelevät, jotka tekevät palvelutyötä ihmisen lähellä. Heitä seurakunta tarvitsee pysyäkseen yhteiskunnassa merkittävänä tekijänä, johon voi luottaa.

Naispappeus ja tasa-arvoinen avioliitto ovat puhuttaneet jälleen kirkossa. Arven mielestä asiaan kiinnitettävä huomio on liiallista.

– Aina on ollut saman sukupuolisia pareja, ei siinä ole mitään uutta. Se on ihan luonnollista, ja on hyvä, että löytyy pappeja, jotka ovat päättäneet, että he vihkivät näitä pareja. Eikä seurakunta ole sitä kieltänyt. Naispapitkin ovat ihan yhtä hyviä ja luonnollisia kuin miehet. Meillä Katariinanseurakunnallakin on oikein hyvä naispappi.

Seija Arve sanoo, ettei keskustele tyttärensä Minnan kanssa hänen työasioista, mutta hänen mielestä tyttärellä on todella suuri työmäärä.

– Kaupunginjohtajan työ ei ole vain kirjoituspöydän ääressä työskentelyä vaan monipuolista työtä. Päivät ovat pitkiä ja rankkoja, jota moni ei välttämättä ymmärrä, äiti huolehtii.

Aiheeseen liittyvää

  1. Rikollisuus rehottaa, vanhusten huolto retuperällä... – Tutkimus: tätä suomalainen pelkää lähivuosina
    23.2.2018 18:11

Kommentoi

Palvelut