Leffa-arvio: Mustat lesket voimaantuvat

ELOKUVAT Steve McQueenin Widows on viihdyttävä rikoselokuva naisista, jotka pyyhkivät miehillä lattiaa.

Neljää naista yhdistää sekasortoisessa tilanteessa ainoastaan yksi asia: velka, joka on jäänyt heidän kontolleen kuolleiden aviomiesten rikollisista puuhista. © 2018 Twentieth Century Fox FIlm Corp. All Rights Reserved.

toimitus

Steve McQueen tunnetaan realistisista draamoistaan Hunger, Shame ja 12 Years a Slave 49-vuotiaan Oscar-voittajan uusin ohjaustyö Widows on toiminnallinen rikoselokuva. Mutta karheaan realismiin siinäkin on urheasti pyritty, silloinkin, kun käänteet koettelevat uskottavuuden rajoja.

Elokuva perustuu 1980-luvulla nähtyyn, Lynda La Planten kehittelemään brittiläiseen tv-sarjaan, jonka juonen McQueen ja käsikirjoittaja Gillian Flynn ovat päivittäneet nykypäivän Chicagoon.

Vaikka muoto onkin jännärin, sisältö on kiinni yhteiskunnassa: köyhien ja rikkauden elintasokuilussa, rotujännitteissä, vähemmistöjen oikeuksissa. Tarina kertoo kolmen alakynteen jääneen naisen voimaantumisesta.

Chicagon eri kaupunginosilla on paitsi esteettinen myös sosioekonominen merkityksensä.

Widows seuraaViola Davisin esittämää tummaihoista opettajaa Veronicaa, joka jää leskeksi hänen gangsterimehensä Harryn (Liam Neeson) heittäessä henkensä ryöstökeikalla. Harryn jengi on ehtinyt vohkia sievoisen omaisuuden korruptoituneelta poliitikolta Jamal Manningilta (Bryan Tylee Henry), joka pyörittää rikollisjengiä.

Velka jää Veronican kontolle. Manningin jengi antaa Veronicalle vain muutaman viikon aikaa maksaa ryöstetyt rahat takaisin.

Surun murtamasta Veronicasta kasvaa eräänlainen oman elämänsä Jackie Brown (jota Pam Grier esitti Tarantinon samannimisessä elokuvassa). Veronica etsii käsiinsä sielunsisarensa, eli Harryn kuolleiden gangsterikollegoiden lesket, jotka yhtä lailla ovat jääneet tyhjän päälle. Veronica, Alice (Elizabeth Debicki) ja Linda (Michelle Rodriquez) päättävät kuitata velat tekemällä ryöstön.

Siihen tarvitaan aseita, pakettiauto ja Harryltä jäänyt muistivihko, joka sisältää kallisarvoista sisäpiirin tietoa.

McQueen kerii jännärijuonta auki taitavasti ja viihdyttävästi, niin viihdyttävästi, että tuntuu ilonpilaamiselta kyseenalaistaa asetelmaa.

Silti mielessä käväisee epäilys siitä, miten ihmeessä näin fiksu ja yhteiskunnallisesti tiedostava opettaja on saattanut päätyä yhteen Harryn kaltaisen ryökäleen kanssa. Ja miten ihmeessä Linda ja Alice, joiden henkeä ei uhata toisin kuin Veronican, lähtevät niin helpolla mukaan ryöstöön.

Muutenkin elokuva tapahtuu ikään kuin maailmassa, jossa poliiseja ja rikostutkintaa ei ole olemassakaan. Vain sellaisessa maailmassa elokuvan kömpelö ja turhantuntuinen käänne – joka liittyy Harryyn – voi olla mahdollinen. McQueenin realismi nitisee liitoksistaan.

Uskottavuusongelmia kannattaa kuitenkin katsoa läpi sormien, sillä näyttelijät ovat loistavia. McQueenin ja hänen kuvaajansa Sean Bobbittin taitava, kiemurteleva kameratyö maalaa henkilöhahmot hienosti miljööseen. Davis, Debicki ja Rodriquez tekevät monisärmäiset roolisuoritukset.

Tärkeissä sivuosissa nähdään Robert Duvall ja Colin Farrell, poliitikkoisänä ja tämän poliitikkopoikana, joka parhaansa mukaan yrittää karistaa yltään trumpmaisen isänsä nihilistisen perinnön.

Jarno Lindemark