Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naimisiin meneminen kiinnostaa suomalaisia vuosi vuodelta vähemmän – ensi kertaa avioituvien keski-ikä on noussut vauhdilla

Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan ensimmäisen avioliiton keskimääräinen solmimisikä oli viime vuonna sekä naisilla että miehillä matalin Pohjanmaan neljässä maakunnassa.

Nuorimpina solmittiin avioliitto Keski-Pohjanmaalla, jossa naisten keski-ikä oli 29,7 vuotta ja miesten 31,3 vuotta. Manner-Suomen maakunnista Lapissa naiset olivat keski-iältään vanhimpia solmiessaan ensimmäisen avioliiton, 33,3-vuotiaita. Vastaavasti miehet olivat keski-iältään vanhimpia Kainuussa, 36,1-vuotiaita.

Lappia ja Kainuutakin vanhempia naiset ja miehet olivat ensimmäistä avioliittoa solmiessaan Ahvenanmaalla, naiset keskimäärin 36,8-vuotiaita ja miehet 38,3-vuotiaita. Koko maassa ensimmäisen avioliiton keskimääräinen solmimisikä oli naisilla 31,7 ja miehillä 33,9 vuotta.

Kaikissa maakunnissa miehet ovat keski-iältään vanhempia kuin puolisonsa ensimmäistä avioliittoa solmittaessa. Suurin keski-ikien ero on Kymenlaaksossa, 3,3 vuotta. Vastaavasti pienin keski-ikien ero on Keski-Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla, kummassakin 1,5 vuotta. Koko maassa ero on 2,2 vuotta. Maakunnittain matalimman ja korkeimman ensimmäisen avioliiton solmimisiän ero on kummallakin sukupuolella 7 vuotta.

1980-luvun alusta eri sukupuolta olevien ensimmäisen avioliiton solmineiden keski-ikä oli noussut naisilla 25 vuodesta 32 vuoteen ja miehillä 27 vuodesta 34 vuoteen viime vuoteen mennessä.

Avioituvuus ensimmäiseen liittoon on suhteellisesti lisääntynyt huomattavasti vanhemmissa ikäryhmissä. Heidän solmimiensa liittojen määrä ei kuitenkaan ole suuri: 50–64-vuotiailla naisilla oli 575 ensimmäisen avioliiton solmimista, mikä vastaa kolmea prosenttia solmituista ensimmäisistä avioliitoista vuonna 2017.

Naimisiin meneminen on kiinnostanut suomalaisia vuosi vuodelta vähemmän jo yli kymmenen vuoden ajan. Aivan viime vuosina avioituvuuden vähentyminen on kuitenkin hidastunut. Tähän on vaikuttanut uudelleen avioituvuuden pysyminen ennallaan viimeiset kolme vuotta.