Leffa-arvio: Raskas ja lohduton nyrkkeilyelokuva

Bayoneta on elokuvana ja Suomi-kuvana kliseistä katsottavaa.

Luis Gerardo Méndez on elokuvan pääosassa. Kuvassa myös Joonas Saartamo ja Brontis Jodorowsky. Javier Ávila /MRP Distribution

toimitus

Nyrkkeilydraama Bayoneta – viimeinen isku on meksikolais-suomalainen yhteistyöelokuva, joka sijoittuu talviseen Suomen Turkuun. Elokuvassa puhutaan englantia, espanjaa ja suomea sekä ripaus ruotsia. Kuulostaa mielenkiintoiselta, vai mitä?

Miguel ”Bayoneta” Galindez (Luis Gerardo Méndes) on entinen ammattilaisnyrkkeilijä Meksikon Tijuanasta. Menneisyyttään paennut mies on päätynyt Turkuun. Miguel työskentelee nyrkkeilysalilla valmentajana ja saa tehtäväkseen valmentaa Remun (Joonas Saartamo) titteliotteluun. Bayoeta myös tutustuu baarissa työskentelevään Saritaan (Laura Birn).

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat keskelle Suomen talvea, joka näyttää pahimmat puolesta. On pimeää, räntää sataa ja lunta, kaikkialla on masentavan kylmää. Samalla linjalla elokuva kulkee muuallakin.

Miguel on yksinäinen, joten hän hakee lohtua viinasta. Mies vetää kirkasta suoraan pullosta (entiseen?) suomalaiskansalliseen tyyliin. Hapan maistuu suomalaisillekin runsain määrin. Elokuvasta ei kovin montaa viinatonta kohtausta löydy. Tylsää ja kliseistä.

Matkailuväki tuskin Bayonetasta innostuu. Suomi on synkkä ja masentava paikka, ja ihmiset ovat rumia. En ole loukkaantunut Suomen puolesta, vaan elokuvailmaisun puolesta. Bayoneta on raskasta ja lohdutonta katsottavaa.

Ohjaaja Kyzza Terrazas on rakentanut oman akikaurismäkilandiansa, mutta hän on unohtanut kaksi tärkeää asiaa. Nimittäin Aki Kaurismäen huumorin ja toivon.

Pääroolissa nähtävä Luis Gerardo Méndez on suuri tähti Meksikossa. Hän tekee vakuuttavaa työtä ja on karismaattinen näyttelijä.

Mies onkin jo aloittanut Hollywoodin valloituksensa. Ensi vuonna hän esiintyy draamakomediassa Murder Mystery yhdessä Jennifer Anistonin ja Adam Sandlerin kanssa. Mies on mukana myös Charlie's Angelsissa, josta tehdään jälleen uusi versio.

Olemme nähneet lukuisia elokuvia, joissa nyrkkeily on vertauskuva koko elämälle. Bayonetassa nyrkkeilyyn suhtaudutaan arkisemmin. Nyrkkeily on lähinnä hikistä ja raadollista puurtamista. Itse en nyrkkeilyä arvosta, vaan olen silti monta hyvää nyrkkeilyelokuvaa nähnyt.

On outoa, että nyrkkeilijästä kertova elokuva ryhtyy lopussa hurskastelemaan lajin todellisesta luonteesta. Ihan kuin Miguel olisi äkkiä tajunnut, että nyrkkeilyssä lyödään toista ihmistä ihan oikeasti ja siinä voi sattua pahastikin. No shit, Sherlock.

Kirjoittaja: Marko Ahonen

Tähtiä: 2/5