Joukkoliikennelautakunta asettuu ratikan puolelle

Raitiovaunu. Kuvituskuva. Tomi Kangasniemi / arkisto

Tomi Kangasniemi

Kaupunginhallitus on pyytänyt Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan lausuntoa Turun seudun joukkoliikenneratkaisusta. Lautakunta lausuu asiasta erityisesti joukkoliikenneviranomaisen näkökulmasta. Seudullinen joukkoliikenne pitää raitiotiehen perustuvaa ratkaisua kapasiteetiltaan ja kaupunkikehitysvaikutuksiltaan parhaana vaihtoehtona. Ensimmäiseksi tulisi toteuttaa linja reitillä Varissuo-Itäharju-Kupittaa-Turun keskusta-Länsikeskus-Raision keskusta.

Joukkoliikennelautakunta näkee, että liikennejärjestelmä tulee suunnitella kaupungin tavoitteiden mukaan, ei pelkän nykytilanteen mukaan. Turun seudun joukkoliikenne tukeutuu jatkossa yhä enemmän sähköbussiliikenteeseen. Vilkkaimmilla väylillä tehokkain ratkaisu on kuitenkin raitiotie.

Joukkoliikenteen kysyntä tulevaisuudessa ja joukkoliikennekapasiteetin riittävyys pitkällä aikavälillä on merkittävässä asemassa raitiotien ja superbussin välistä päätöstä tehtäessä.

Raitiotien vahvuutena nähdään sen kiinteä, pysyvä reitti. Reitin pysyvyys rohkaisee yrityksiä tekemään investointeja, sillä ei ole vaaraa reitin siirtämisestä toisaalle kuten bussiliikenteessä. Investoinnit tuovat uusia työpaikkoja, mikä taas lisää joukkoliikenteen käyttöä.

Runkobussilinjasto taas vastaa juuri tämänhetkiseen tarpeeseen joukkoliikenteen kehittämisessä. Sähköistä bussiliikennettä tarvitaan joka tapauksessa ja matkamäärän kasvaessa kasvaa tarve nykyistä suuremmalle kalustolle. Runkobussilinjasto ei riitä vilkkaimmilla reiteillä lähitulevaisuutta pidemmälle, ja siksi runkobussilinjaston lisäksi tulee päättää joukkoliikenneratkaisusta.

Lautakunta korostaa puoltavansa raitiotieratkaisua, koska se vastaa tehtyjen selvitysten perusteella kokonaisuutena parhaiten hankkeelle asetettuihin tavoitteisiin. Lautakunta samalla korostaa, että selvityksen perusteella myös superbussi vastaa hankkeen tavoitteisiin monessa kohdin hyvin ja lähes yhtä hyvin kuin raitiotie. Keskeiset erot superbussin ja raitiotien välillä ovat selvityksen perusteella niiden kustannuksissa (superbussin eduksi), kapasiteetissa (raitiotien eduksi) ja imago/vetovoimavaikutuksessa (raitiotien eduksi).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu