Tuoreista simpukoista rustiikkia sormiruokaa – näillä ohjeilla onnistut!

RUOKA Elävät sinisimpukat ovat halpa ja helppo raaka-aine, kunhan ensin opettelee käyttämään niitä oikein.

Sinisimpukoiden sesonki kestää syyskuusta huhtikuuhun. Tuoreita sinisimpukoita valmistaessa pitää jokaisen yksilön käyttökelpoisuus tarkistaa huolellisesti. Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Sinisimpukoita saa pakastettuina ympäri vuoden, mutta syyskuusta huhtikuuhun niitä on runsaasti tarjolla elävinä. Tuoreet sinisimpukat ovat rakenteeltaan ihanan pehmeitä ja päihittävät pakastesimpukat makunsakin puolesta.

Eläviä sinisimpukoita myydään kauppojen kalatiskeillä yleensä kilon verkkopusseissa.

Koska hävikkiä tulee keskimäärin noin viidennes, on hyvä varata puoli kiloa simpukoita per ruokailija, jos ne ovat aterialla pääruokana. Alkuruoaksi riittää vähempikin määrä.

Tuoreet sinisimpukat ovat herkästi pilaantuvia, joten ostoksille tulisi suunnata aikaisintaan vuorokautta ennen kuin ne on määrä valmistaa. Simpukoita ei saa jättää lämpimään tai tukehduttaa hengiltä, joten ne pitää laittaa jääkaappiin ilmavasti kannettomassa astiassa tai reippaasti rei’itetyssä muovipussissa.

Valmistus aloitetaan tarkistamalla, että simpukka on hengissä, koska ennen aikojaan kuolleita simpukoita ei saa syödä.

Elävän simpukan kuori on yleensä kiinni. Jos kuori on raollaan, kopauta simpukka napakasti vasten pöytää.

Jos kuori ei edelleenkään sulkeudu, heitä simpukka roskiin. Sinne joutavat myös simpukat, joiden kuori on vaurioitunut, sekä simpukat, jotka ovat selvästi muita painavampia.

Poikkeuksellinen paino kielii mutaisuudesta, joka ruokaan päätyessään pilaa koko simpukkasatsin maun.

Seuraavaksi on puhdistamisen vuoro. Se onnistuu, kun tiskialtaan täyttää kylmällä vedellä ja laittaa simpukat veteen likoamaan.

Vedessä simpukoita tulisi pyöritellä muutama minuutti.

Kylmästä vedestä simpukat nostellaan yksi kerrallaan ja harjataan puhtaaksi juuresharjalla.

Pesun lomassa on hyvä hetki poistaa kuorien välistä tursuava ”parta”, jos sieltä sellainen pilkottaa.

Pesun jälkeen on kypsentämisen vuoro.

Nyt puhdistetuista sinisimpukoista tulee varsinaista pikaruokaa, koska ne kypsyvät kovalla lämmöllä kannen alla keitettäessä reilussa viidessä minuutissa.

Nestettä laitetaan sen verran, että simpukat peittyvät noin puoliväliin. Keitinnesteen voi valmistaa mielensä mukaan, koska koulukuntia löytyy joka lähtöön.

Klassisin vaihtoehto keitinnesteeksi taitaa olla valkoviiniliemi, tosin toisten mielestä se on kerma. Myös oluella, siiderillä, tomaattimehulla ja kookosmaidolla on kannattajansa, muiden muassa. Tavallinen kanaliemikin kelpaa hyvin.

Keittämisen aikana kattilaa ravistellaan muutaman kerran, jotta simpukat sekoittuvat.

Simpukat ovat kypsiä syötäviksi, kun ne ovat avautuneet. Ne voi laittaa tarjolle heti tai täyttää ja laittaa vielä uuniin gratinoitumaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
  2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
  3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
  4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
  5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
  6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
  7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
  8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
  9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
  10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
  11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
  12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
  13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
  14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
  15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää