Nämä ovat yleisimmät väärinkäsitykset Turun Kauppatorin uudistuksesta

KESKUSTA Kauppatori on auki ja autolla pääsee keskustaan, vaikka moni toisin luulee.

Tältä Turun kauppatorin työmaa näyttää ilmakuvassa. Veijo Lindgren

Tomi Kangasniemi

Turun Kauppatorin työmaa nostattaa tunteita. Sen on saanut huomata myös Uusi Kauppatori -projektin viestintävastaava Mikko Grönman Grönman tapaa päivittäin kaupunkilaisia torin infokontissa ja pääsee vastaamaan monenlaisiin tiedusteluihin.

– Kun heinäkuussa avattiin, kysymykset liittyivät kaivauksiin, pysäkkeihin ja rakentamisen etenemiseen. Nyt painopiste on toriparkin rakentamisessa. Yleisimmät kysymykset ovat, miksi aita on niin korkea ja milloin paalutetaan, Grönman kertoo.

Kontissa haastatteluhetkellä vieraileva Matti Miinala kertoo, että häntä askarruttaa projektissa, miten kaikki rakennetaan ja miten paksu savipatja torin alla on.

– Olen seurannut operaatiota alusta lähtien. Toivottavasti se pysyy aikataulussa ja budjetissa, ettei kaadu veronmaksajien niskaan.

Grönman on ehtinyt näiden kysymysten lisäksi vastaamaan melkoiseen määrään muitakin tiedusteluja. Pelkästään Turun Päivänä kontissa vieraili 4000 ihmistä. Grönman onkin oikea henkilö oikomaan myös väärinkäsityksiä.

Mitkä mahtavat olla ne yleisimmät?

– Se, että tori ei ole toiminnassa rakentamisen ajan ja että keskustaan ei pääse autolla. Väliaikainen tori on koko rakentamisen ajan auki, ja keskustaan pääsee autolla. Pysäköintipaikkojakin on lisätty muun muassa Aurakadulle.

Muita väärinkäsityksiä liittyy rahoitukseen. Grönman muistuttaa, että torin kunnostamiseen ei pala 30 miljoonaa euroa vaan summaan sisältyy myös ympäröivät katualueet.

Kaupunki ei myöskään maksa parkkilaitosta vaan se toteutetaan yksityisellä rahoituksella.

– Arkeologiset kaivauksista puhutaan, että vanhat 1700-luvun kadut olisi pitänyt säilyttää, mutta arkeologit kaivavat niin sanotusti pohjaan asti eli vanhojen katujen allekin, hän lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää