Kaali on trendikäs ja ravintorikas raaka-aine, jota kannattaa nyt pitää koko ajan kaapissa

RUOKA Hyvin säilyvä kaali on oiva hätävara jääkaapissa, koska se sopii moneen ruokaan niin raakana kuin kypsennettynäkin.

Kaali voidaan syödä raakana, höyrytettynä, keitettynä, paahdettuna tai täytettynä. Jos kaali ylikypsennetään, erittää se usein rikkipitoista hajua. Mitä pidempään kaalia kypsennetään, sitä voimakkaampi on sen tuoksu. Kotimaiset kasvikset ry

Crista Lassfolk-Feodoroff

Viimeistään lehtikaalisipsien myötä on kaalin tylsä maine mennyttä. Nyt trendikkäimmät tarjoavat raakoja kaalikuutioita juustotarjottimellaan.

Kaali on arvonnousunsa ansainnut, onhan sitä viljelty ravinnoksi jo tuhansia vuosia. Matkan varrella kaalista on jalostettu koko joukko toisistaan suuresti eroavia viljelymuotoja.

Kaaleissa on siis eroja, mutta lähtökohtaisesti ne kaikki maistuvat sekä raakana että kypsennettynä.

Edullisen hinnan, vaikkakin kuivan kesän myötä nyt aikaisempaa kalliimman, ohella kaalin monipuolisuus on syy sen kestosuosioon. Kaali sopii perinteisiin ruokiin, kuten kääryleisiin, laatikkoihin ja raastesalaatteihin, mutta myös itämaisiin wokkeihin. Etenkin aasialaisessa keittiössä kiinankaali lasketaan usein perusraaka-aineisiin.

Kaalia voi lisätä keittoihin ja patoihin, mutta se toimii makunsa puolesta myös yksin.

Yksinkertaisimmillaan kaaliruoka on paistettua kaalia, joka maustetaan oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla.

Vaikka kaali on poikkeuksellisen kevyttä ruokaa, ja siksi yhdistetään usein laihduttamiseen, antaa se kylläisyydentunteen runsaan kuitupitoisuutensa ansiosta. Kuidut myös auttavat ruoansulatusta.

Herkkävatsaisille raaka kaali voi kuitenkin olla liikaa. Heidän kannattaa kokeilla kaalia hapatettuna, jolloin se sulaa paremmin.

Uuteen suosioon noussut hapankaali sisältää maitohappoa, joka alentaa vatsan pH-arvoa, jolloin vatsan luontaisilla maitohappobakteereilla on paremmat kasvuedellytykset eivätkä bakteerit pääse jylläämään.

Paremmin voivalla suolistolla on vaikutusta erilaisten sairauksien ehkäisyssä.

Ravitsemuksellisesti kaali on rikas raaka-aine. Reilusta desilitrasta kaalia saa kolmanneksen päivittäisestä C-vitamiinintarpeesta. Lisäksi kaalissa on kiitettävästi beetakaroteenia, E- ja K-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiinia, kuten folaattia.

Kaalissa on myös kivennäisaineita: kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja seleeniä.

Kansanlääkintä on käyttänyt kaalia monenlaisten vaivojen hoitoon. Kansanparantajien mukaan kaali auttaa paitsi ruoansulatusongelmissa, jopa keuhkosairauksissa.

Kaalinlehdistä tehtyjä kääreitä käytetään perinteisesti venähdyksien ja turvotusten hoidossa. Yhä edelleen imettävät naiset saattavat käyttää viilennettyjä kaalinlehtiä pakkautuneen maidon vuoksi kuumottavien rintojensa hoidossa.

Kaaleissa on eroja

Valkokaali sopii keittoihin, muhennoksiin, kääryleisiin, murekkeisiin ja leivonnaisten täytteeksi. Maitohappokäymisen avulla valkokaalista tehdään terveellistä hapankaalia. Erityisen hyvin kaali sopii lampaanlihan seuraksi.

Punakaali soveltuu samoihin ruokalajeihin kuin valkokaalikin. Siitä saa kauniin ja maukkaan salaatin punaviinimarjojen, appelsiini- tai ananaspalasten kanssa. Uunissa tai padassa haudutettu punakaali käy ruokien lisäkkeeksi. Sitä keitettäessä tulee keitinliemeen lisätä etikkaa tai sitruunamehua, että väri säilyisi mahdollisimman hyvin.

Ruusukaali on voimakkaan makuinen, joten se on parhaimmillaan voimakkaan makuisten liharuokien, kuten lampaan, lisäkkeenä. Ruusukaalia voi viipaloida sellaisenaan salaattiin, mutta parhaimmillaan se on kypsennetyissä ruoissa. Sopii myös keittoihin, patoihin ja vuokaruokiin.

Parsakaalin voi käyttää kokonaan gratiineissa, wokeissa, pikkelsseissä, piiraissa ja keitoissa. Liha- tai kalaruokien herkullisen lisukkeen siitä saa keittämällä kokonaista parsakaalia 8–10 minuuttia kevyesti suolatussa vedessä.

Lehtikaalin karkea lehtiruoti pilkotaan ja esikypsennetään ennen lehtiosan lisäämistä lämpimiin ruokiin. Silputtua lehtikaalia voi käyttää persiljan tavoin ja se sopii salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Sekä vihreä että sinipunainen lehtikaali sopivat ruokien koristeluun.

Kyssäkaalia käytetään lantun tai nauriin tavoin. Sitä voi syödä sellaisenaan tai raakaraasteena. Kyssäkaalia voi myös keittää aterian lisäkkeeksi tai käyttää lämpimiin ruokiin. Se sopii hyvin keittoihin, patoihin, muhennoksiin ja gratiineihin.

Kiinankaalin maku tulee parhaiten esiin lämpimissä ruoissa. Sitä voi käyttää keitoissa, padoissa, kastikkeissa, vuokaruoissa, kääryleissä ja kasvispihveissä. Erityisen hyvin se sopii wok-pannussa paistettavaksi ja kaikkiin itämaisiin ruokiin.

Kurttukaali sopii hyvin koristeluun. Sitä käytetään valkokaalin tapaan salaatteihin, keittoihin, kääryleisiin tai patoihin ja kiinankaalin tapaan wokeissa.

Kukkakaali sopii raakana dipattavaksi. Salaatteihin sen voi raastaa, kuutioida tai lohkoa. Keitettynä kukkakaalia käytetään patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja vuokaruokiin. Sen voi tarjota myös gratinoituna tai liharuokien lämpimänä lisäkkeenä.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää