Turkulaiset kahmivat palkintoja Helsinki Lied -kilpailussa

Tatu Piitulainen ja Olivia Kyllönen. Heikki Tuuli

Janne Koivisto

Turun AMK:n Taideakatemiassa opiskelevat Olivia Kyllönen ja Tatu Piitulainen sijoittuivat Helsinki Lied -kilpailun alle 25-vuotiaiden sarjan kolmanneksi.

Turkulaismenestystä alleviivasi saman sarjan voittanut Wilhelmína Tómasdóttirin ja Siiri Ylijoen lied-duo.

Kilpailussa jaettiin palkintoina yhteensä 19 000 euroa. Lisäksi jaossa oli konsertointimahdollisuuksia eri puolille Suomea.

Helsinki Lied -kilpailuun osallistui yhteensä kolme turkulaista paria. Kaikki Turusta kilpailuun lähteneet lied-duot ovat olleet konservatorion pianonsoiton lehtorin Eveliina Kytömäen ohjauksessa.

– Valmistautuminen on ollut pitkä prosessi, joka lähti jo viime keväänä alkuun. Kilpailuun oli todella paljon hakijoita ja karsinnoissa karsittiin puolet porukasta. Eli ensimmäinen kilpailu oli jo siinä, että ylipäätänsä pääsi osallistumaan, naurahtaa Kytömäki.

Helsinki Lied -kilpailuun osallistui yhteensä 41 lied-duoa. Kilpailu on Suomen ainoa lied-pareille tarkoitettu kilpailu. Sen järjestää Helsingin Konservatorion Säätiö joka kolmas vuosi.

– Aina välillä tämä työ voi tuntua kovin yksinäiseltä, kun omassa kopissa harjoittelet ja mietit, onko tässä mitään järkeä. Tällaisen palkinnon saaminen on todella motivoivaa näille nuorille taiteilijoille, kun pääset kokeilemaan isompia areenoita ja huomaat, että kyllä minä pärjään, kyllä minä kelpaan ja minusta suorastaan tykätään, sanoo Kytömäki.

Eveliina Kytömäki on opettanut lied musiikkia yhteisesti Turun ammattikorkeakoulussa ja Turun konservatoriossa jo neljän vuoden ajan.

– Yhteistyö on ollut aivan mahtavaa ja tämäkin tulos Helsinki lied kilpailusta todistaa sen. Tästä on ollut hirveästi etuja kaikille, että päästään kuulemaan toisiamme. Ja esimerkiksi jos toisessa koulussa on enemmän laulajia ja toisessa pianisteja, niin saadaan parit menemään tasan, kun sellainenkin on joskus ollut ongelmana, kertoo Kytömäki.

Syksyn mittaan kilpailuun osallistuneet lied-duot ovat harjoitelleet esityksiään opetuksen ryhmätunneilla ja myös esiintyessään konserteissa.

– He ovat saaneet harjoitella niitä esityksiään monta kertaa ja tätä kautta on saatu varmuutta niihin, joka selkeästi näkyi kilpailussa, sanoo Kytömäki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu