Selostajakonkari J-P Jalo rauhoitti tahtia – kertoo nyt, miksi erosi Turkulaisen päätoimittajan paikalta vuonna 1990

Juha-Pekka Jalo toimi Turkulaisen päätoimittajana 1988–1990. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Yksi puhelinsoitto voi muuttaa elämän suunnan.

Turkulainen urheiluselostaja ja Turkulaisen entinen päätoimittaja Juha-PekkaJalo on kokenut tämän monta kertaa.

Kun Jalo työskenteli vuonna 1988 erityisopettajana Lausteen perhekuntoutuskeskuksessa, häntä tultiin hakemaan puhelimeen kesken välituntivalvonnan.

– Turkulaisen toimitusjohtaja Antti Vilppunen soitti minulle. Hän heitti pari lausetta small talkia ja kysyi, tuletko meidän päätoimittajaksi, Jalo naurahtaa.

Hän pyysi kaksi tuntia harkinta-aikaa ja lupasi tulla.

– Ei minulla ollut mitään opettajan työtä vastaan, mutta kun tuollainen sauma tuli, en minä sitä kauan harkinnut.

Jalosta tuli Turkulaisen päätoimittaja, kun lehti täytti 30 vuotta. Hän oli tehnyt muutaman vuoden selostajan töitä ja kirjoittanut urheilujuttuja Iltalehteen. Uudessa työssä oli silti paljon opittavaa.

– Se oli lehden kannalta vaikeaa aikaa. Lehden omistaja vaihtui, mikä sotki asioita aika pahasti. Mutta meillä oli hieno porukka ja erittäin kokenut toimittaja Olli Mäntylä. Hän oli minua kohtaan erittäin lojaali ja auttoi kaikin tavoin pääsemään työhön kiinni, Jalo kiittelee.

Apuna oli myös edeltävä päätoimittaja Reino Linkosaari, joka oli Jalon tapaan kova urheilumies.

– Paras muisto niiltä ajoilta on se, kun poika syntyi keväällä 1990. Menin suoraan Tyksistä Aschanille ja ostin viisi kakkua. Yhden vein Auran Aaltoihin, kaksi Turkulaiseen ja sitten ihmettelin, mitä minä näillä kahdella teen, hän naurahtaa.

J-P Jalon päätoimittajuus päättyi dramaattisesti alle kaksi vuotta myöhemmin.

– Mittani tuli täyteen ja sanoin itseni irti päätoimittajan tehtävästä, hän kertoi Turkulaisessa 5.9.1990.

Jutussa kerrottiin, että yllättävän eron taustalla ovat päätoimittajan ja lehtiyhtiön hallituksen välillä syntyneet erimielisyydet.

– Koin, ettei minulla ole mahdollisuuksia jatkaa. Se oli yksi hallituksen kokous, jossa ilmoitin lähes hetken mielijohteesta, että nyt tämä loppuu. Se liittyi valtaan ja vastuuseen. Jos päätoimittaja ei saa kirjoittaa joistakin asioista, hän ei voi jatkaa, Jalo sanoo nyt.

Hän ei halua avata tarkemmin, mitä nämä jotkin asiat olivat.

– Minusta se oli miehekäs ratkaisu. Herra Vilppunen sanoi, että älä nyt tee tätä, meillä on liputkin Lontooseen Arsenalin matsiin. Se ei ollut mikään henkilöiden välinen asia.

Jalo ei jäänyt tyhjän päälle. Hän jatkoi selostuksia ja päättyi pian mukaan erilaisiin televisio-ohjelmiin, joista ensimmäinen oli yli miljoona katsojaa kerännyt Suoraan Suomeen.

Kerran, kun Jalo oli Lahdessa palaamassa keskiyöllä selostusmatkalta, tuli jälleen yllättävä soitto.

– Renny Harlin soitti Losista ja kysyi, lähdenkö vetämään Gladiaattoreita.

Nykyään Jalo selostaa Helsingin IFK:n pelit Radio Citylle, tekee selostuksia Eurosportille ja heittää jonkin verran juontokeikkoja.

– Mukava olla, kun ei ole mitään hälinää ympärillä, hän toteaa.

– Olen selostanut tämän vuoden aikana noin sata matsia, pelannut 90 kertaa golfia, käynyt 70 kertaa kuntosalilla, lukenut 30 kirjaa ja tehnyt muutaman matkan ja kalareissun. Somessa olen ollut 0 sekuntia. En hukkaa elämästäni sekuntiakaan siihen.

Jalo kertoo, että Turkulaisen ajoilta jäi pysyvä halu kirjoittaa. Vuonna 2015 hän julkaisi ensimmäisen kirjansa, Petteri Nummelinin elämäkerran.

– Saattaa olla, että se ei jää viimeiseksi, hän vihjaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kaupunkilehti Turkulainen tavoittaa 128 000 lukijaa 13.9.2018 8:14
  2. Turkulaisen perustajan tytär Leena Lyysaari työskenteli lehdessä 35 vuotta – "Isä teki tätä rakkaudesta alaan" 8.2.2018 12:00
  3. Turkulaisen uusi päätoimittaja: Kaupunkilehti ei saa jättää lukijoita kylmäksi 20.1.2017 14:15

Kommentoi

Palvelut