Iris ja Reijo ovat käyneet Ringo-koiran haudalla jo 44 vuotta – kuolemakaan ei erota rakkaasta lemmikistä

Martinlaaksossa asuvat Iris ja Reijo Terhorinne tekevät kaksi kertaa viikossa matkan omien lemmikkiensä haudalle. Helsingin keskuspuistoon on haudattu muun muassa heidän Ringo-koiransa, joka on kuollut jo vuonna 1974. – 

Jari Pietiläinen

Toukokuussa 1974 koitti snautseri Ringon elämän viimeinen päivä. Pitkälle edennyt syöpä teki koiran elämästä vaikeaa, eikä parannuskeinoa ollut.

Ringo jouduttiin lopettamaan. Hautajaiset olivat eläinten hautausmaalla Helsingin keskuspuistossa.

Aikaa synkästä päivästä on vierähtänyt jo 44 vuotta, mutta vantaalaiset Iris, 80, ja Reijo, 82, Terhorinne vierailevat edelleen Ringon haudalla pari kertaa viikossa.

Eläinten hautausmaa on samalla pienimuotoinen sankarihautausmaa: sotakoira Pörri puolusti isänmaan vapautta urhoollisesti jatkosodassa. Pörri on palkittu vapaudenristillä. (Kuva: Johanna Erjonsalo)

Viime keskiviikkona oli taas käyntipäivä. Saman paaden alla lepäävät myös terrieri Joppe ja abessinialaiskissat Leo, Milli ja Mallu.

Tällä kertaa Terhorinteet sytyttävät lyhdyssä olevan kynttilän ja jättävät sen palamaan. Hautakanervat on jo istutettu aiemmin, mutta kesäiset orvokit, annansilmät ja pelargoniat ovat jo kuihtuneet.

– Kyllä jokaisen lemmikin kuolema on ollut meille kova paikka. Vaikka Ringonkin kuolemasta on noin kauan, ihan elävästi muistan sen viimeiset hetket, Reijo Terhorinne kertoo.

Misu-kissan elämä päättyi 11-vuotiaana jo keväällä1985. (Kuva: Johanna Erjonsalo)

– Ringolla oli hyvin vahva suojeluvietti. Jos se vahti esimerkiksi meidän poikaamme, silloin ei kellään kyllä ollut menemistä kolmea metriä lähemmäs.

Iris levittää kanervien ympärille katajanoksia ja muistelee hetken Ringoa ja Joppea.

– Molemmat koirat on haudattu tähän oman vuoteensa ja lempilelunsa kanssa. Kyllä nämä niin rakkaita lemmikkejä olivat, Iris tunnustaa.

Tässä sukuhaudassa nukkuukaikkiaan kaksi marsuveljestä ja kaksi marsusisarusta. (Kuva: Johanna Erjonsalo)

Hautausmaalla lepää Ringon ja Jopen ohella lähes Nooan arkillinen lemmikkejä. Koirien, kissojen ja kanien lisäksi Keskuspuistosta ovat saaneet leposijansa niin marsut, hamsterit kuin undulaatitkin.

Tiettävästi pienin paikalle haudattu eläin on hiiri – sen sijaan hyönteisiä ei Hesyn tietojen mukaan haudoista löydy. Käärmeitä on haudattu ainakin yksi, ja neitokakaduja useitakin.

Eläinvainajia Keskuspuistoon on vuosikymmenten varrella peitelty haudan lepoon yli 3 000 eli saman verran kuin on asukkaita vaikkapa Jollaksessa, Töyrynummella tai Kurkimäessä.

Etenkin lumisina jouluina hautausmaa on kaunis näky satoine metsän keskellä loistavine kynttilöineen.

Albert Wilbert, Natsku jaNanette ovat poistuneet joukostamme. (Kuva: Johanna Erjonsalo)

Eläinten hautausperinteitä on läheltä seurannut Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen. Hän on vaikuttunut Terhorinteiden uskollisuudesta lemmikeilleen.

– Kyllä tämän perheen esimerkki kertoo hienosti sen, että lemmikit ovat monille tärkeitä ja rakkaita perheenjäseniä, Luukkainen pohtii.

– En usko, että ihmisten hautausmaalla voi koskaan päästä samaan tunnelmaan kuin täällä.

Hautausmaalla voi laskea kynttilän myös eläinkokeiden viattomien uhrien paadelle. (Kuva: Johanna Erjonsalo)

Luukkainen on ollut tiiviisti mukana eläinsuojelutyössä vuodesta 1976 lähtien. Tuona aikana myös eläinten hautausmaa on muuttunut.

– Esimerkiksi lemmikkien lajikirjo on kasvanut valtavasti. Kun ennen täällä oli vain koiria ja kissoja, nyt ei liskon tai kesysiilin hautaaminen ole mitenkään tavatonta, Luukkainen arvioi.

– Kun lemmikki kuolee, sen sureminen ei riipu siitä, kuinka kauan eläin on elänyt. Kyllä kaksivuotias hiiri voi olla omistajalleen aivan yhtä tärkeä kuin vaikkapa 20-vuotiaana menehtynyt kissa.

"Uinu, uinu, lemmikkini..." Helsingin Keskuspuistossa huilailee runsaat kolmetuhatta pikkuystävää. (Kuva: Johanna Erjonsalo)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää