Turkulaisten perustamassa heavy metal -ryhmässä paska on pannassa

MUSIIKKI Finnish Heavy Metal Fans -ryhmässä keskustellaan metallimusasta dissaamatta.

Finnish Heavy Metal Fansin perustajat Sami ja Kaisa Sundqvist. FHMF

Tomi Kangasniemi

Turkulaisen Sami Sundqvistin perustama ja yhdessä vaimonsa Kaisa Sundqvistin ylläpitämä Finnish Heavy Metal Fans (FHMF) on saavuttanut Facebook-ryhmänä melkoisen suosion. Jäseniä ryhmässä on yli 28 000.

– Ryhmä perustettiin vuonna 2011 päähänpistosta. Ajatuksena oli, että sisällöllisesti kaikki raskaamman rockin genren ihmiset olisivat samassa nipussa. Halusimme toimivan ja elävän ryhmän, ja hyvin on mennyt, Sami Sundqvist kertoo.

Sundqvistin mukaan ryhmä on sellainen, että sitä joko vihataan tai rakastetaan. Osasyynä kahtiajakoon on ryhmän tiukka sääntöpolitiikka.

– Paljon on myös väkeä lähtenyt pois. Esimerkiksi paska-sanaa ei meillä sallita. Jos haluaa esittää eriävän mielipiteensä artistista tai muusta vastaavasta, se on osattava sanoa muulla tavalla. Haluan pitää ryhmän siistinä.

Iso jäsenmäärä kuitenkin kertoo siitä, että linja tuntuu toimivan.

– Puutumme herkästi dissaamiseen, ja marginaalibändien esilletuominen on meille tärkeää. Ja hyvät ylläpitäjät. Siinä on syitä olla mukana, Sundqvist listaa.

Mutta miten Facebook-ryhmä pidetään vireänä?

– Meillä on paljon skaboja, 2-3 viikossa. Palkintoina voi olla esimerkiksi lippuja yhteistyökumppaneilta. Liian paljon emme halua spämmätä. Laitan välillä kysymyksiä, mitä mieltä ollaan jostain levystä tai bändistä. Ja on tärkeää muistaa jäsenten synttäreitä. Se luo yhteisöllisyyttä.

Sundqvisteilta ryhmän ylläpito vie paljon aikaa. Apuna on vain muutama moderaattori.

– Aika 24/7 tämä on. Känny kädessä tai koneella ollaan paljon, mutta yöt nukutaan, Sundqvist naurahtaa.

FHMF:n taustalle on nyt perustettu yhdistys, ja sitä kautta erilaista toimintaa on helpompi pyörittää. Vaikka Sundqvistit ovat asustelleet Helsingissä parisen kuukautta, pysyy Turku tärkeänä tukikohtana.

Tästä kertoo myös Turun musiikkielämää elävöittämään suunniteltu FHMF Club. Se tuo joka kuun lopussa Turun Saaristobaariin tasokkaita, levyjulkaisuun asti ehtineitä hard rock ja metallibändejä.

FHMF-ryhmän löydät tästä Lisätietoa myös nettisivuilta FHMF Club -tapahtuma Saaristobaarissa lauantaina 27. lokakuuta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu