Nuuskan käyttö on räjähtämässä käsiin Turussa – Nuoret tietävät, mistä nuuskaa saa helposti vaikka vartissa

Minna Salakari ja muut NIKO-projektilaiset ovat käyneet valistamassa nuoria muun muassa kouluissa ja urheilutapahtumissa. NIKO-projekti

Teemu Nurmi

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys käynnisti maaliskuussa 2017 kaksivuotisen koko Varsinais-Suomen kattavan NIKO-projektin, joka pyrkii ehkäisemään nuorten nikotiinituotteiden käyttöä. Projektissa järjestetään toimintaa nuorille, heidän vanhemmilleen, opettajilleen ja valmentajilleen muun muassa urheiluseuroissa.

Nuorten terveyttä edistetään nimenomaan yhdessä heidän kanssaan erilaisilla toimintamalleilla, joita on toteutettu projektin pilottitoiminnassa kouluissa ja urheiluseuroissa.

Projektipäällikkö Minna Salakari on teettänyt kartoituskyselyn, johon vastasi noin 1200 nuorta maakunnan alueella. Kyselytulos kertoo, että nikotiinituotteista etenkin nuuskan käyttö on lisääntynyt nuorten keskuudessa viime vuosina.

Salakari kysyy aina tavatessaan nuoria, moniko heistä tietää, mistä nuuskaa saa vaikka vartissa. 98 prosenttia nostaa kätensä välittömästi.

– Käyttö on räjähtänyt viimeisen puolen vuoden aikana. Alueelle on tullut suuria myyntirinkejä, Salakari sanoo.

Projekti toi keskiviikkona Turun ammatti-instituutin Aninkaisten koulutalolle NIKO-kiskan, jossa esiteltiin muun muassa sitä, mitä nuuskaaminen tekee hampaille ja ikenille. Ainakin yksi nuori opiskelija heitti nuuskapurkkinsa heti roskikseen, kun näki kuvat.

Paikalla piipahtanut 22-vuotias opiskelija Duama ei käytä nuuskaa, mutta tietää, että käyttäjät saavat sitä tarvittaessa jostain kymmenessä minuutissa.

– Se on salaisuus, mistä sitä saa, mutta kaikki tietävät keinot, hän lisää.

Duama uskoo nuuskan käyttämisen lisääntyneen viime vuosina, mutta tupakan polttaminen lienee vielä yleisempää nuorten keskuudessa.

– Moni nuuskan käyttäjä on varmaan aloittanut tupakasta ja siirtynyt sitten nuuskaan.

Nuuskan käyttö on lisääntynyt hurjasti urheilijapiireissä. Salakari onkin joukkoineen käynyt nuorten urheilutapahtumissa esittelemässä nuuskanäyttelyä. Urheilijoiden kysymykset ja kommentit ovat olleet pysäyttäviä.

– Eniten minulta on kysytty, millä hinnalla myyn nuuskaa, heitänkö nuuskat roskiin tämän jälkeen ja mihin roskiin heitän ne. Lisäksi on kysytty, käytänkö itse nuuskaa tai olenko kokeillut. Tänä vuonna moni nuuskanäyttelyssä käynyt kysyi, onko meillä urheilunuuskaa. Se on kuulemma nuuskaa, jossa ei ole haittavaikutuksia ja sitä kuuluu käyttää urheilussa, Minna Salakari kertoo kokemuksistaan.

NIKO-projekti on nyt verkostoitunut tullin ja poliisin kanssa ja aloittaa yhteistyön erityisesti nuuska-asioiden parissa.

Nuuskan vaarallisuus

Nuuskassa on huomattavasti enemmän nikotiinia kuin savukkeissa. Nuuskan fysiologiset vaikutukset johtuvat pääasiassa nikotiinista, joka sekä stimuloi että rauhoittaa. Tyypilliset vaikutukset sydämeen ja verenkiertoon ovat verenpaineen kohoaminen (systolisen paineen nousu 5-10 mmHg) sekä sykkeen kiihtyminen.

Nikotiinin käyttö johtaa pysyviin muutoksiin aivojen toiminnassa. Nikotiini häiritsee myös kasvuiässä olevan nuoren aivojen normaalia kypsymistä. Tämä saattaa johtaa oppimisen heikentymiseen. Nikotiini supistaa verisuonia ja kohottaa verenpainetta. Se pahentaa sydän- ja verisuonitauteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää