Strömsöstä tuttu puutarhuri neuvoo, kuinka katat näyttävän pöydän – katso upeat kuvat!

RUOKA Majatalon isäntä Gustav Söderström hurmaa turistit lähiruoalla, jonka esillepanossa hän näkee paljon vaivaa.

Gustav Söderström palvelee majatalossaan turisteja ympäri maailman. Osa tulee paikalle turistibussilla kahvittelemaan, osa majoittuu useammaksi päiväksi. - Tyrnijuustokakku on yksi turistien suosikki, vaikka eivät he tunne koko marjaa, Söderström nauraa. Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Entisen kyläkaupan tiloissa, keskellä sipoolaista peltomaisemaa seisoo majatalo Box, jota isännöi televisiosta käsitteeksi tulleen Strömsön alkuvuosilta tuttu puutarhuri Gustav Söderström

Talon rakensivat hänen isoisovanhempansa 1800-luvulla, mutta nykyinen ilme vaaleanpunaista ulkoasua myöten on Söderströmin ja hänen vaimonsa käsialaa. Pihassa on suuri puutarha, johon on istutettu kymmenittäin perinnekasveja ja kukkia.

– Olemme molemmat puutarhureita ja kukilla on meillä tärkeä rooli ympäri vuoden. Käytämme usein ruokienkin koristeluun syötäviä kukkia, jos niitä on saatavilla luomuna.

Kun tarjoan riistaa, haen pöytäkoristeet metsästä.

Kukatpääsevät aina mukaan kattaukseen, oli ateria sitten tarjolla majatalossa tai pariskunnan kotona. Gustav Söderström allekirjoittaa sataprosenttisesti vanhan sanonnan "kauniisti katettu pöytä on puoliruokaa". Se myös näkyy: lukijoidemme iloksi loihdittu syysmenu on katettu näyttävästi.

Ruokana on kurpitsakeittoa, paistettua hanhea, uunijuureksia, spelttirisottoa, lehtikaalisipsejä, punakaaliraastetta ja tyrnijuustokakkua. Ateria on ilahduttavan värikäs jo itsessään, ja kattaus korostaa väriloistoa entisestään.

Pöytää koristamassa on kukkia, lehtiä, oksia, kurpitsoja, omenoita ja säkkikangasta sen lisäksi, että pöytäliina ja lautasliinat ovat tarkoin valitut.

– Mielestäni runsaus ja syksyn värit sopivat syysateriaan. Joskus voi riittää, että laittaa vain kukkia ja kynttilöitä, jotka sointuvat lautasliinoihin, Söderström sanoo.

– Joku teema kannattaa valita ja rakentaa kattaus sen ympärille. Jos esimerkiksi tarjoan riistaa, haen pöytäkoristeet metsästä.

Inspiraatiota hän saa seuraamalla kansainvälisiä sisutus- ja ruokatrendejä. Etenkin ruotsalaiset muoti-ilmiöt ovat hyvin tiedossa, koska Söderström tilaa sieltä useampia alan lehtiä, joita saa lukea äidinkielellään ruotsiksi.

– Nyt Ruotsissa on selvästi muotia tehdä kimppuja, joissa on sekä tuoreita että kuivia kukkia.

Kauniin kattauksen lisäksi Gustav Söderström on tarkka siitä, että tarjolla oleva ruoka on lähi- ja luomuruokaa. Hän kertoo etenkin turisteja kiinnostavan ruoan alkuperän, jonka isäntä ilomielin kertoo. Hänen veikkauksensa on, että tulevaisuudessa ruoan alkuperä on ykköskriteeri kuluttajien ruokaostoksissa.

– Tulemme Suomessa tässä ehkä hieman jäljessä monia muita maita, mikä näkyy tarjonnan vähäisyytenä ja suhteellisen korkeina hintoina. Turistit ovat selvästi valmiimpia maksamaan lähi- ja luomuruoasta kuin suomalaiset.

Tarjonnasta hän on erittäin hyvin perillä siksikin, koska pyörittää majatalossaan myös Reko-lähiruokarengasta. Haastattelun aikanakin paikalla poikkeaa kotikunnan biodynaamisen viljelytilan isäntä tuomassa tuotteitaan myyntiin.

– Kun raaka-aineet ovat näin hyviä, ei niiden makua edes raaski peittää. Sitä turistit aina kiittelevät, että pääsevät syömään puhtaita suomalaisia makuja.

Hintatason suitsemisessa auttaa ennakointi. Boxin majatalossa asiakkaat voivat syödä vaikka koko päivän ateriat, mutta ne on tilattava etukäteen. Kun menekki on tiedossa, tulee vähän hävikkiä.

– Kotona voi jokainen ajatella niin, että laatua ei tarvitse syödä yhtä paljon kuin ravintoarvoiltaan köyhää höttöä.

Mikä on Reko?

Lähiruoan myynti- ja jakelumalli Reko:ssa (Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista) kuluttajat tilaavat lähiruokatuottajilta ruokaa suoraan ilman välikäsiä. Idea on lähtöisin Pohjanmaalta ja sai alkunsa vuonna 2013.

Reko toimii ruokapiirin tapaan, mutta tuotteiden tilaus ja markkinointi tapahtuvat suljetussa Facebook -ryhmässä, johon voi liittyä ilman jäsenmaksua. Kaikki ryhmään kuuluvat lähiruoan tuottajat ja ostoksia tilanneet tapaavat yhdessä sovittuna ajankohtana, ja kuluttaja maksaa ruokansa suoraan tuottajalle.

Rekossa ruuan tuottajalta vaaditaan, että ruoka on tuotettu lähellä. Luomun osuus myytävistä tuotteista kasvaa, koska sille on suurin kysyntä. Eniten ostetaan kananmunia ja vihanneksia.

Reko-lähiruokarenkaiden toimipaikkoja on Suomessa noin 200. Ne ovat merkittyinä karttaan, joka löytyy internetistä osoitteesta www.aitojamakuja.fi/reko

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
  2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
  3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
  4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
  5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
  6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
  7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
  8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
  9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
  10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
  11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
  12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
  13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
  14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
  15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää