Arkeen voimaa -ryhmän vahvuus on sen jäsenissä. Neuvoja ja ohjeita eivät anna terveydenhuollon ammattilaiset vaan Arkeen voimaa -ryhmään osallistuvat koulutettujen vertaisohjaajien kanssa. Ryhmässä ei myöskään kysytä, kuka on mitäkin, vaan jokainen on yhtä arvokas.
Arjen haasteet, olipa niiden syynä pitkäaikaissairaus tai yksinäisyys, aiheuttavat erilaisia oireita, joiden kanssa painimiseen on tarjolla tukea.
– Haastavinta on ymmärtää, että voin ja minun pitää tehdä tilanteelleni jotakin. Ohjeita ja neuvoja on tarjolla, mutta jos ei itse ota ratkaisevaa askelta, niistä ei ole hyötyä, Arkeen voimaa -koordinaattori Anna Riitta Miettinen Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta kuvaa.
Kokoontumisissa keskustellaan luottamuksella, pidetään ideariihiä ja harjoitellaan ryhmässä. Koulutetut vertaisohjaajat vetävät ryhmiä ennalta määritellyn ohjeistuksen mukaan.
– Et ole vaivojesi kanssa enää yksin, vaan kulkijoita löytyy rinnalle. Etsimme yhdessä toinen toista tukien ratkaisuja ongelmiin, toteaa ryhmän vertaisohjaaja Esa Rinne
– Toisten kommenteista voi hoksata asioita, jotka auttavat eteenpäin. Ryhmämme on ollut melko pieni, ja niin uskaltaa helpommin sanoa asioita ääneen, yksi ryhmään osallistunut jatkaa.
Vaikka osallistujilla voi olla hyvinkin erilainen tausta ja ongelmat ovat vaihtelevia, monet kärsivät samanlaisista oireista: kivuista, mielialan laskusta, unettomuudesta ja stressistä.
– Olivat ongelmat sitten fyysisiä, psyykkisiä tai taloudellisia, niihin haetaan ryhmässä opeteltavilla itsehoidon työkaluilla ratkaisua, Anna Riitta Miettinen jatkaa.
Itsehoidon työkalupakista jokainen voi löytää välineitä, joista on apua myös hyvinvoinnin edistämiseen. Välineet voivat liittyä esimerkiksi vuorovaikutustaitoihin, toiminnan suunnitteluun ja rentoutumiseen.
– Jos illalla nukkumaan käydessä mielessä pyörii vain oma tai läheisten sairastelu, voi miettiä esimerkiksi naisten nimiä a:sta alkaen kirjain kerrallaan. Näin ajatukset siirtyvät pois murheista, Miettinen kertoo.
Ryhmän kokoontumiskerroilla laaditaan toimintasuunnitelma tulevalle viikolle. Suunnitelmien toteutumista käydään läpi seuraavassa ryhmän kokoontumisessa.
Toimintasuunnitelmaan voi kirjata tavoitteeksi vaikka arjen sujumiseen liittyvän vaatekaappien siivouksen tai pyykinpesun. Myös kirjan lukeminen on sopiva ja hyvää mieltä tuottava tavoite.
– Alussa toimintasuunnitelmassa voi olla esimerkiksi kerran viikossa tehtävä kävelylenkki. Seuraava askel voikin olla, että muutamasta kävelylenkistä viikossa tulee säännöllinen osa arkea, Anna Riitta Miettinen kuvaa.
Ryhmään osallistuvien erilaiset taustat takaavat, että keskusteluissa nousee esiin monipuolisia kokemuksia ja sitä kautta erilaisia mahdollisuuksia löytää ratkaisuja ongelmiin.
– Yhteiskunnassa pitäisi laajemminkin pohtia, miten jokainen voisi olla omiin ongelmiin löytyneiden ratkaisujen kanssa hyödyksi muille ja samalla saada myös itselle tukea, Esa Rinne lisää.
– Terveyskeskuslääkärini ehdotti minulle lähtemistä mukaan Arkeen voimaa -ryhmään. Suosittelen ryhmää muillekin. Toimintaan sitoudutaan kuudeksi viikoksi – se ei ole pitkä aika, yksi ryhmässä mukana ollut vielä jatkaa.
Tekstin on tuottanut Turun kaupungin hyvinvointitoimiala.