Arkea voimaa -ryhmä tarjoaa Turussa tukea arjen haasteisiin – "Et ole vaivojesi kanssa enää yksin"

Arkeen Voimaa -ryhmän vertaisohjaaja Esa Rinne ja Arkeen Voimaa -koordinaattori Anna Riitta Miettinen kertovat, että ryhmässä käydään läpi oireita ja miten niihin löytyy itsehoidon työkalupakista ratkaisu. Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

toimitus

Arkeen voimaa -ryhmän vahvuus on sen jäsenissä. Neuvoja ja ohjeita eivät anna terveydenhuollon ammattilaiset vaan Arkeen voimaa -ryhmään osallistuvat koulutettujen vertaisohjaajien kanssa. Ryhmässä ei myöskään kysytä, kuka on mitäkin, vaan jokainen on yhtä arvokas.

Arjen haasteet, olipa niiden syynä pitkäaikaissairaus tai yksinäisyys, aiheuttavat erilaisia oireita, joiden kanssa painimiseen on tarjolla tukea.

– Haastavinta on ymmärtää, että voin ja minun pitää tehdä tilanteelleni jotakin. Ohjeita ja neuvoja on tarjolla, mutta jos ei itse ota ratkaisevaa askelta, niistä ei ole hyötyä, Arkeen voimaa -koordinaattori Anna Riitta Miettinen Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta kuvaa.

Kokoontumisissa keskustellaan luottamuksella, pidetään ideariihiä ja harjoitellaan ryhmässä. Koulutetut vertaisohjaajat vetävät ryhmiä ennalta määritellyn ohjeistuksen mukaan.

– Et ole vaivojesi kanssa enää yksin, vaan kulkijoita löytyy rinnalle. Etsimme yhdessä toinen toista tukien ratkaisuja ongelmiin, toteaa ryhmän vertaisohjaaja Esa Rinne

– Toisten kommenteista voi hoksata asioita, jotka auttavat eteenpäin. Ryhmämme on ollut melko pieni, ja niin uskaltaa helpommin sanoa asioita ääneen, yksi ryhmään osallistunut jatkaa.

Vaikka osallistujilla voi olla hyvinkin erilainen tausta ja ongelmat ovat vaihtelevia, monet kärsivät samanlaisista oireista: kivuista, mielialan laskusta, unettomuudesta ja stressistä.

– Olivat ongelmat sitten fyysisiä, psyykkisiä tai taloudellisia, niihin haetaan ryhmässä opeteltavilla itsehoidon työkaluilla ratkaisua, Anna Riitta Miettinen jatkaa.

Itsehoidon työkalupakista jokainen voi löytää välineitä, joista on apua myös hyvinvoinnin edistämiseen. Välineet voivat liittyä esimerkiksi vuorovaikutustaitoihin, toiminnan suunnitteluun ja rentoutumiseen.

– Jos illalla nukkumaan käydessä mielessä pyörii vain oma tai läheisten sairastelu, voi miettiä esimerkiksi naisten nimiä a:sta alkaen kirjain kerrallaan. Näin ajatukset siirtyvät pois murheista, Miettinen kertoo.

Ryhmän kokoontumiskerroilla laaditaan toimintasuunnitelma tulevalle viikolle. Suunnitelmien toteutumista käydään läpi seuraavassa ryhmän kokoontumisessa.

Toimintasuunnitelmaan voi kirjata tavoitteeksi vaikka arjen sujumiseen liittyvän vaatekaappien siivouksen tai pyykinpesun. Myös kirjan lukeminen on sopiva ja hyvää mieltä tuottava tavoite.

– Alussa toimintasuunnitelmassa voi olla esimerkiksi kerran viikossa tehtävä kävelylenkki. Seuraava askel voikin olla, että muutamasta kävelylenkistä viikossa tulee säännöllinen osa arkea, Anna Riitta Miettinen kuvaa.

Ryhmään osallistuvien erilaiset taustat takaavat, että keskusteluissa nousee esiin monipuolisia kokemuksia ja sitä kautta erilaisia mahdollisuuksia löytää ratkaisuja ongelmiin.

– Yhteiskunnassa pitäisi laajemminkin pohtia, miten jokainen voisi olla omiin ongelmiin löytyneiden ratkaisujen kanssa hyödyksi muille ja samalla saada myös itselle tukea, Esa Rinne lisää.

– Terveyskeskuslääkärini ehdotti minulle lähtemistä mukaan Arkeen voimaa -ryhmään. Suosittelen ryhmää muillekin. Toimintaan sitoudutaan kuudeksi viikoksi – se ei ole pitkä aika, yksi ryhmässä mukana ollut vielä jatkaa.

Tekstin on tuottanut Turun kaupungin hyvinvointitoimiala.

Arkeen voimaa

Kenelle? Pitkäaikaissairaille tai henkilöille, joilla on jokin muu arjen sujuvuuteen vaikuttava haitta. Ryhmässä voi olla myös sairastavan omainen.

Tavoite: kokemus omasta terveydentilasta kohenee, arjessa selviytyminen helpottuu ja myös terveydenhuollon asiakaskäyntien määrä vähenee.

Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa viikoittain. Ryhmiä ohjaavat koulutetut vertaisohjaajat. Ryhmät ovat maksuttomia. Ryhmässä on 10–16 osallistujaa.

Arkeen Voimaa -ryhmä lokakuussa 2018: Ryhmiin on jatkuva ilmoittautuminen. Syksyllä 2018 ryhmä: 30.10.–4.12.2018 klo 13.00–15.30.

Lisätiedot: www.turku.fi/arkeenvoimaa ja www.arkeenvoimaa.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää