Koirakonkarin neuvo: Käytä aikaa oikean koiran löytämiseen – "Rotujen sisälläkin on eroja"

LEMMIKKI Tärkein, mitä koira tarvitsee, on yhteinen aika.

Raisa Saviahon mukaan espanjanvesikoira on monipuolinen harrastuskoira. – Lloyd on rauhallinen ja ”pikkuvanha”. Tunsin Lloydin velipuolen, joten osasin odottaa hyväkäytöksistä koiraa. Ennen koiran hankintaa kannattaa tutustua koiran emään, isään tai sisaruksiin, sillä luonteenpiirteet periytyvät. Mia Lagström

Mia Lagström

Suomessa on noin 700 000 koiraa. Yksi niistä on kymmenen kuukautta vanha espanjanvesikoira Lloyd.

– Koirat tuovat mukanaan paljon iloa. Niistä on seuraa ja ne patistavat terveellisiin elämäntapoihin. Tulee liikuttua säännöllisesti ulkona luonnossa, Raisa Saviaho kertoo.

Saviaho kertoo hankkineensa Lloydin ennen kaikkea seuraksi ja perheenjäseneksi, mutta suunnitelmissa on myös agility-harrastus, johon on tutustuttu pikkuhiljaa.

Oman koiran hankintaa suunnittelevalle Saviaho vinkkaa käyttämään aikaa oikean koiran löytämiseen.

– Jokainen koirarotu on erilaisensa, mutta rotujen sisälläkin voi olla suuria luonne-eroja. Lloydin velipuoli oli minulle entuudestaan tuttu, joten osasin odottaa rauhallista ja hyväluonteista koiraa.

Toki ulkonäölläkin on merkitystä. Ei kukaan hankkisi koiraa, joka ei miellytä omaa silmää. Ainoa kriteeri ulkonäkö ei saa kuitenkaan olla. Viisas miettii etukäteen, mitä tehtävää varten koira on jalostettu. Vahvasti metsästysviettistä koiraa ei kannata hankkia, jos ei ole valmis harrastamaan sen kanssa sille soveltuvia lajeja.

Saviaho kannustaa pohtimaan etukäteen myös, mitä omalta koiraltaan odottaa ja toivoo.

– Tiesin, että tykkään liikkua koiran kanssa paljon. Niinpä olen käyttänyt paljon sen pentuajasta tutustumalla eri paikkoihin. Olemme matkustaneet bussissa ja tutustuneet rautatieasemaan.

Omaan koiraan kannattaa myös tutustua, millainen se on ja mistä se tykkää. Sitä voi haaveilla hankkivansa menestyksekkään agilitykoiran, mutta hankittu koira onkin toista mieltä.

– Se on sama lasten kanssa. Sitä voi tilata itselleen lätkänpelaajan, mutta saakin balettitanssijan. Eri koiraharrastusten kirjo on tänä päivänä valtava, joten sopiva harrastus kyllä löytyy. Jos urheilulliset lajit eivät kiinnosta, voi lähteä mukaan vaikka lukukoira- tai kaverikoiratoimintaan.

Kun koiranpentu on tuotu kotiin, tärkein asia, mitä koiranomistaja voi tehdä, on tarjota koiralle aikaa. Erityisen paljon aikaa vaaditaan koiran kahden ensimmäisen ikävuoden aikana. Kyse on paitsi koiran kouluttamisesta myös keskinäisestä tutustumisesta ja luottamuksen rakentamisesta.

– Kun käyttää paljon aikaa hyvän suhteen rakentamiseen, palkitsee se pitkässä juoksussa.

Suosituin koira on labradorinnoutaja

Suomessa on noin 700 000 koiraa, joista 80 prosenttia on rotukoiria. Eri koirarotuja on Suomessa kolmisensataa. Vuonna 2017 eniten rekisteröitiin labradorinnoutajia. Toiseksi suosituin rotu oli jämtlanninpystykorva ja kolmanneksi suosituin suomenajokoira.

Koira elää noin 10–15 vuotta. Koira vaatii paitsi aikaa myös rahaa. Rahaa on oltava niin ruokaan kuin eläinlääkärikuluihin ja vakuutuksiin.

Vinkkejä koiranhankintaan www.hankikoira.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää